Артистична Варна чества възторжено 70-годишнината на маестро Милко Коларов

10:50, 04 юли 16 / Култура 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С тържествен авторски концерт-матине в Градската художествена галерия на Варна бе честван 70-годишният юбилей на композитора, диригента и общественик Милко Коларов. Той съвпадна с още два акцента – 90 години ММФ „Варненско лято” и 10 години от създаването на камерен оркестър „ Симфониета”, както и с една световна премиера.

Музикантите Йовчо Крушев и Димо Димов представиха Концертна музика за два рояла,  написана през 2007 г. по поръчка на дуо Карееви и Радио Кьолн и изпълнена премиерно в  Германия в чест на големия немски скулптор Норберт Томас. След топлите аплодисменти на публиката Йовчо Крушев поднесе още три клавирни пиеси от Милко Коларов – миниатюрите „Поток”, „Есен” и” Калиакра”.

Хорът на варненските момчета  представи едни от най- хубавите хорови творби на Милко Коларов: светлата и по детски чиста „Приказка чудна” по текст на Петя Дубарова, цикъла от три песни „Защо чука капчука” по стихове на Леда Милева и  „Баба Яга” по текст на Валери Петров. Хорът на варненските девойки и жени с ръководител Захарина Милкова – Никитасова изпълни акапела „Пролет” по текст на Пейо Яворов и „Идеше есен” по текст на Иван Давидков.

Световна премиера направи най-новото произведение на Милко Коларов, специално написано за 90-годишния юбилей на ММФ ”Варненско лято”- Парафраза-кончертанте за пиано и оркестър, посветено на пианиста Димо Димов. Представиха го камерен оркестър ”Симфониета”, солистът Димо Димов и диригентът Станислав Ушев.

В симетричната и стегната програма на юбилейния концерт, с прекрасни клавирни пролог, епилог и хорова сърцевина, словата бяха нетрадиционно, но вълнуващо в края. От името на Община Варна и кмета Иван Портних маестро Коларов бе приветстван от Антония Йовчева, директор на общинската дирекция „Култура и духовно развитие“, която очерта забележителните заслуги на юбиляра към българската култура. В дълго и вълнуващо белетристично слово композиторът не пропусна да благодари поименно на абсолютно всички. Дарина Кроснева съобщи музикалния бис на вечерта  „Родината в моето сърце”, който бе изпълнен от двата хора. След дълги и възторжени аплодисменти меломани, приятели и колеги се наредиха на огромна опашка да поднесат лично почитанията си на музиканта, станал неотменна част от ММФ „Варненско лято” и артистичната история на Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама