Корупцията расте, натискът най-голям в КАТ

10:51, 04 юли 16 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Корупцията расте - най-сериозни са проблемите при обществените поръчки, в администрацията, не добре работещи контролни органи, завладяване на медиите. Това са част от изводите в доклад по темата на Центъра на изследване на демокрацията, озаглавен „Завладяване на държавата – противодействие на административната и политическата корупция“, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Корупцията е системен проблем на държавната администрация. България е с нива на административна корупция, сравними със страните от предприсъединителна фаза, отчете икономистът Руслан Стефанов при представянето на документа.

Според него има съществена разлика между България и Румъния. Благодарение на изработените механизми, възмoжностите пред българските граждани да избегнат корупцията са много по-големи.

„На второ място е съдебната система. Работихме с ГД „Вътрешни работи“ на ЕК, чрез които да виждаме дали съответните мерки са адекватни. В определени случаи се вижда, че предприетите мерки дават резултат. 63% от гражданите казват, че мерките в КАТ са намалили случаите на корупция“, обясни Стефанов.

„Липсва политическа воля за справяне с корупцията, показва забавянето на антикорупционния закон“, добави Стефанов и препоръча да се съсредоточат усилията към рестарт на контролната система, така че да се противодейства на корупцията и създаване на независима антикорупционна прокуратура, както и провеждане на реална съдебна реформа.

Проучването показва, че най-голям е корупционният натиск през миналата година е бил в КАТ – на 34 на сто от служителите е бил предложн подкуп, следван от столичната община „Слатина“ (32 на сто).

Пълния текст на доклада можете да видите в прикачения файл.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама