Майстори показват уменията си на Празника на хляба в с. Оризаре

10:57, 04 юли 16 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Майстори ще покажат уменията си по време на Празника на хляба в несебърското село Оризаре, което е домакин на това събитие за шеста поредна година.

Известно като житницата на община Несебър, село Оризаре и тази година ще посрещне гости от близо и далеч на 7 юли, когато ще се отдаде почит и уважени към насъщния. На едно място ще се съберат майсторски направени хляб и хлебни продукти, създадени от сръчни местни хора и участници от други съставни селища на община Несебър.  Началото на празника е от 19.30 ч. на площада пред кметството.

Празничната програма ще продължи с награждаване на най-добрите изделия и ще завърши с богата музикална програма, в която ще вземат участие певческата група „Зора“ към местното читалище „Зора – 1928“,  талантите от оризарската денс формация „Крейзи гърлс“, група „Романс“ към пенсионерския клуб в селото, както и гости от съставните селища на общината - група за автентичен фолклор „Веселите баби“ от с. Тънково,  хор „Детелина“ към пенсионерския клуб в Свети Влас, певческата група към НЧ „Светлина-1928“ от с. Гюльовца. Финал на празника ще постави голямо българско хоро, в което може да се включи всеки, който пожелае.

Хлябът символизира вечния кръговрат на живота,  безкрайността, домашното огнище. Неслучайно на българската трапеза без него не може, традиционното българско гостоприемство започва с хляб и сол, а на  всеки важен празник задължително присъства топла погача. Ненапразно народната мъдрост е съхранила до наши дни множество поговорки, в които разбираме за смисъла, който е вложен в насъщния - в материален и духовен аспект.  Ние го ценим и за нас той е свещен, защото в хляба се крие силата на народа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама