Бъчварова: Антикорупционният закон няма да помогне за административната корупция

11:52, 04 юли 16 / Политика 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Антикорупционният закон ще реши част от проблемите по високите етажи на властта, но освен като пример, той няма да ни помогне тогава, когато трябва да се справим с административната корупция. Това е най-голямото учудване от резултатите на този закон, защото ми се струваше, че тази стъпка сме я преодолели. Това коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на представянето на доклада за корупцията, изготвен от Центъра за изследване на демокрацията, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Според силовия министър има едно решение и това е електронното управление. „Аз лично не виждам друг изход от ситуацията с навлизането на корупционните практики. Констатациите в доклада са съществени и добър ориентир за работата ни. Показват, че колкото и усилия да сме направили, не сме постигнали резултатите, които искаме да имаме. Показва, че когато се работи в определена посока, резултатите се виждат и оценяват. В доклада са отразени усилията на МВР през последната година и половна – да ограничи корупцията вътре в министерството и да развие усилията и средствата си, с които подпомага борбата с корупцията“, похвали се Бъчварова.

Тя бе категорична, че тази борба не може да бъде резултат на услията само на едно ведомство и дори всяка една институция да полага усилия, това пак няма да бъде достатъчно.

„Само ако работим всички заедно, тогава може да има резултат. Вероятно толкова много се говори за намаляването на контрабандата, че вече не се обръща внимание. Систематичните усилия обаче и институционализирането ни в ГДБОП са основният фактор, който спомогна.

Не трябва преодоляването на корупцията да бъде една мантра, която да повтаряме, а конкретните измерения за борбата с нея“, уточни вътрешният министър.

Румяна Бъчварова посочи още, че липсва достатъчно инструментариум, за да направят тази процедура за действие и противодействие, така че да се постигнат най-добрите резултати.

Като признание за усилията на МВР е политиката за отворените данни, отчете вътрешният министър, като уточни, че за една година успели да отворят 315-320 бази данни, предстоят още 60-70.

„В България това мина тихомълком, но в световните класации се издигнахме от 50 до 15 място, в европейската класация дори по-нависоко“, обясни още Румяна Бъчварова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама