Пловдив е първият български град, приет в мрежата на ЮНЕСКО за учещите градове

12:03, 04 юли 16 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдив официално е приет в международната образователна мрежа на ЮНЕСКО - Global Network of Learning Cities, съобщи заместник-кметът Стефан Стоянов. Това е най-новата програма за образование, която има амбициозната цел в следващите няколко години да обедини над 1000 града по целия свят, които да подпомагат образователния процес на всички континенти.

Преди месец и половина с решение на Общинския съвет Пловдив кандидатства за членство в мрежата. Към момента в структурата членуват 35 града от 20 държави. В началото на миналата година в Пекин бе гласувана директива, даваща рамките на програмата на ЮНЕСКО и задаваща основните цели. А те са намаляване на децата, които нямат достъп до образование, повишаване нивото на образователните системи по света и обмяна на опит.

"Трябва да поддържаме и развиваме международни партньорства, които да подпомагат нашите образователни институции, за да подобряваме постоянно процеса на обучение", коментира Стоянов.

Седалището на организацията е в Хамбург, предстои до няколко дни със специален бюлетин Пловдив да бъде официално обявен за първия град, приет в глобалната мрежа на учещите се градове.

"Пари не очакваме, поне на този етап ЮНЕСКО не финансира проекти. Реалната полза обаче е получаване на повече информация, създаване на повече контакти с водещи градове от държави с по-добри от нашата образователна система", каза още заместник-кметът.

Той припомни, че Община Пловдив в момента работи по няколко важни програми в областта на образованието. Съвместно с ПУ "Паисий Хилендарски" се осъществява проект за привличане на бесарабски студенти по IT инженерство, повече от година върви програма за иновативни училища, разработва се и пилотен проект за Монтесори детски градини. "Това са големи програми, които трябва да получат своята популяризация и да подпомогнат процеса на образование. Нямаме нужда толкова от пари, колкото от ноу-хау", категоричен е Стефан Стоянов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама