Съдът в Пловдив отложи делото, възобновено заради Сотир Цацаров

12:16, 04 юли 16 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Състав на пловдивския апелативен съд отложи делото срещу гръцкия студент Христос Боскос и Васил Калев, които бяха освободени от наказателна отговорност след пътно произшествие и нанесена лека средна телесна повреда на 15-годишната Катерина Матеева.

Процесът беше възобновен след намеса на главния прокурор Сотир Цацаров. За решението си той се мотивира с допуснати от Окръжния съд в Пловдив съществени нарушения на материалния закон и неправилно приложена разпоредба на чл. 78А от Наказателния кодекс. Не са възстановени от подсъдимите причинените от престъплението имуществени вреди на пострадалата в размер на 12 569.11 лева, което е задължителна предпоставка за освобождаване на извършителите от наказателна отговорност.

Припомняме, че трагедията се разигра на 19 май 2014 г. около 14  часа на спирка на ул. "Победа" в Пловдив. Гръцкият гражданин Христос Боскос с лекия си автомобил "Нисан" се движел с превишена скорост по средната лента за движение на западното платно на улицата към кръстовището с ул. "Сава Муткуров". В същото време Васил Калев управлявал с разрешена скорост лек "Мерцедес" по ул. "Победа" и също приближавал кръстовището. По това време непълнолетната Катерина Матеева се намирала на западния тротоар на ул. "Победа", след кръстовището, срещу маркираната пешеходна пътека. 

Калев преминал през кръстовището на жълт сигнал със скорост около 46.5 км/ч, а Боскос форсирал двигателя на управлявания от него автомобил до около 98 км/ч. Двете коли се ударили и от удара лекият автомобил "Нисан" се отклонил надясно, насочил се към тротоара на ул. "Победа" и блъснал стоящата на тротоара Катерина.

На момичето бяха причинени множество наранявания, представляващи средна телесна повреда.

С присъда от 15 юни 2015 г. Районният съд в Пловдив  призна двамата подсъдими за виновни и наложи наказание лишаване от свобода за срок от 2 години на Христос Боскос, условно - с изпитателен срок от 4 години, и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 години. Васил Калев бе осъден на лишаване от свобода за срок от 1 година, условно - с изпитателен срок от 3 години и лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 години.

След жалба на осъдените с решение от 8 октомври 2015 г. обаче Окръжният съд в Пловдив измени присъдата на първоинстанционния съд и на основание чл. 78 А от НК освободи Боскос и Калев от наказателна отговорност, като им наложи административно наказание глоба в размер на 5000 лева на Боскос и 2500 лева на Калев.

С решението си Окръжен съд - Пловдив, отмени и осъждането на лицата да заплатят обезщетение на пострадалата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама