Хелзинкският комитет иска забрана на Български воински съюз „Васил Левски“ и БНД „Шипка“

12:23, 04 юли 16 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българският хелзинкски комитет (БХК) е поискал още на 21 юни забрана на Български воински съюз „Васил Левски“ и БНД „Шипка“. Националистическите формирования се замесиха в скандала и побоя в Бургас около шествието на руските рокери „Нощни вълци“. Това става ясно от позиция на организацията, публикувана на интернет страницата й.

Правозащитниците са поискали прокуратурата да подаде иск за прекратяването им по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Според тях основания за иска им са данни, публикувани на сайтовете ан двете формирования, от които става ясно, че дейността им е насочена против републиката и те създават тайни или военизирани структури.

Съгласно искането на БХК налице са данни за съставомерни деяния на лица, свързани тези организации: образуване и ръководене на организация, която си поставя за цел да извършва престъпления по Глава I от Наказателния кодекс (НК) – престъпление по чл. 109 от НК; и приготовление по чл. 110 от НК за престъпление по чл. 95 от НК (опит за преврат, бунт или въоръжено въстание за събаряне на властта). По тези причини БХК намира, че са налице законовите основания за това прокурор да подаде иск до компетентния окръжен съд за прекратяването на тези юридически лица, пиша от БХК.

Те цитират публикации на сайта www.bnoshipka.org, където се проповядва, че „институциите са до толкова неграмотни и корумпирани, че действат като вътрешен враг и разложител на държавата и така извършва ГЕНОЦИД над народа“, което пораждало „задължение на национална съпротива и въстание“. Според тях, ако „народът САМ не се самоорганизира в ОПЪЛЧЕНИЕ […], е обречен“. Твърдят, че е нужно „освобождение на Отечеството“ от „престъп[ния] модел за партийно олигархично управление“. Обявяват „мобилизация“ и набират доброволци за организирана от тях „стрелкова подготовка“. Обявено е и създаването на „подразделение за специални операции и антитероризъм“

Цитират също така техните представители Владимир Русев и Красимир Симеонов, които са потвърдили, че става дума за паравоенни формирования. Като те твърдят, в интервю за радио „Дарик“, че набират „кандидати за народно опълчение и за подразделение за специални операции“. Отново на сайта си те са обявили българската държава за „нелегитимна“, а партиите – за „незаконни и излишни“.

От общата им Интернет страница е видно, че двете антисистемни формирования са обединени в „Комитет за Национално Спасение „Васил Левски“ („Комитетът“), който е обявен за „обединено формирование на командването, щабовете и ръководствата на регионалните подразделения на Военният съюз, Българското народно опълчение „Шипка“ […]“. Според сайта на двете организации „Комитетът“ трябва да действа като „преходно общобългарско народно правителство до момента на поемането на властта и съдбините на България от издигнатите от народа най-достойни сред достойните представители на Българската нация“, пишат още от БХК.

По твърдения на техни представители, формированията имат структури във всички областни градове, а общият брой на членовете им надхвърля 24 000 души. Те са и едни от първите организации, които през 2015 г. сформираха хайки за незаконно задържане на бежанци, пресичащи българо-турската граница, за което БХК подаде сигнал до Районна прокуратура – Бургас също на 21 юни тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама