Всички морски курорти вече се пречистват модерно с изключение на Приморско и Златни пясъци

12:26, 04 юли 16 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургас, Варна, Балчик, Несебър, Слънчев бряг, Поморие, Созопол – всички те вече са обезпечени с модерни пречиствателни съоръжения. Пречистените води се отвеждат на 2 км навътре в морето, което изцяло съответства на изискванията и обезпечава опазването на зоните за къпане на плажуващите.

Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в Бургас. Тя допълни, че всеки момент се очаква да бъде въведено в експлоатация и новото съоръжение към пречиствателната станция в Царево, за да се осигури и чистота на морето на плажа в Лозенец. Строително-монтажните работи там са приключили и новото оборудване, за което държавата отдели близо 750 хил. лв., ще тръгне съвсем скоро.

От големите курорти по нашето Черноморие остава да се модернизират само пречиствателните станции в Приморско и Златни пясъци. От министерството са отправили покана към Община Приморско да подготви проект за модернизация на съоръжението. Очаква се местното кметство да предостави проектното си предложение, за да участва за финансиране. Община Варна пък вече провежда тръжната процедура за възлагане на строителните дейности за пречиствателната станция в Златни пясъци.

Подкрепено е изграждането на пречиствателната станция и колекторите към нея и в не морската община Айтос.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама