Лозан Панов: Твърде далеч сме от това да изпратим корупцията в музея

13:03, 04 юли 16 25 239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Явно сме твърде далеч от времето, в което да изпратим корупцията в музея. Такава теза застъпи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов по време на представянето на доклада за корупцията, изготвен от Центъра за изследване на демокрацията, предаде репортер на София Topnovini.bg.

"Наскоро прочетох, че Румъния е отворила онлайн музей посветен на най-известните случаи на корупция в страната. Музеят превръща акта на даване на подкуп в произведение на изкуството, вдъхновено от известни случаи за корупция в страната. 

Ако заимстваме тази идеята, какво бихме показали в тази посока и тъй като не се сетих за много примери, с които да запълним тази страница, това означава, че у нас или няма корупция, или явно сме твърде далеч от времето, в което да я изпратим в музея. Първата хипотеза е утопия, а втората преминава през дълбока реформа в съдебната система. Няма как да се говори за антикорупционни реформи без работеща съдебна система", заяви Панов.

По думите на върховния съдия досегашната борба у нас с корупцията се изразява в промени на законите. "Пример за това са последните поправки на Конституцията от миналата година, които касаят разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии", каза шефа на ВКС и обясни, че идеята е била да могат съдиите да се самоуправляват независимо от прокурорите и с по-малко влияние от политиците.

"Депутатите преместиха един човек от парламентарната квота от прокурорската колегия в съдийската - така с един куршум убиха две реформи – засилиха политическото влияние на партиите в съдийската колегия и гарантираха, че положението в прокуратурата няма да се промени", коментира Лозан Панов. По думите му политическият елит се опитва да компенсирана съдийското самоуправление с безгранично засилване на правомощията на общите събрания. Той обаче поясни, че все пак подкрепя съдийското самоуправление, но с по-малко правомощия на общите събрания на съдиите, като даде пример със себе си, че е въвел самоуправлението във ВКС още преди да го има в закона.

"Когато член на ВСС и председател на ВКС получава СМС с уклончиво съдържание от министър-председателя, минути преди важно гласуване свързано с разкриването политическо влияние върху Висшия съдебен съвет, което се разкрива в записи между две съдийки, то получателят на СМС-а трябва да направи така, че ясно да се разграничи от подобен тип взаимоотношение и твърдо да отстои своята свобода. Това е една съществена част от антикорупционните реформи.  В крайна сметка политиците стигат дотам, докъдето им позволим – реформи", коментира Лозан Панов.

Той визира себе си и СМС-а, който получи от премиера Борисов - "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа с двете "Каки", не го приехме". Въпросните две съдийки са Румяна Ченалова и Владимира Янева и прословутите записи на техни разговори, които излязоха в общественото пространство.

"Нашият онлайн музей на корупцията предстои да бъде запълнен", завърши изказването си  съдия №1 Лозан Панов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама