Манол Генов: Газопреносната мрежа е национален капитал в сигурността ни и натискът за продажбата й е недопустим удар

14:01, 04 юли 16 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"От няколко дни сме поставени пред внезапен казус, настояващ страната ни да предприеме стъпки към раздържавяване на газопреносната си мрежа, стопанисвана и управлявана от "Булгартрансгаз". Налагат ни се директни внушения как, ако не направим това, щели сме да бъде изправени пред непосилна санкция от 300 мил. евро. Толкова щял да бъде размерът на глобата, която страната ни да понесе заради осуетяване достъпа до газовата инфраструктура", каза пловдивският депутат от БСП Лява България Манол Генов.

Според него директен изразител на тези страхове се е оказал лично премиерът Бойко Борисов, обяснявайки как това е нота на антитръстовите регулатори на Европейския съюз. "Обяснението как страната ни трябва да избира между две заплахи е, меко казано, некоректно. Или трябвало да продадем държавния субект на газопреносната мрежа "Булгартрансгаз", или трябвало да поемем угрозата от глоба до 300 мил.евро. Премиерът си позволи открито да насочи дилемата към един от двата избора с твърдението си, как такава санкция била неприемлива за България", допълни Генов. 

"Ясно е ,че въпросният ултиматум е провокиран от един конкретен казус. Става дума за жалба от преди няколко години, когато "Овъргаз" е настоял да получи достъп за пренос на газ газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз", но такъв е бил осуетен, включително и като възможност за съхранение на количества природен газ в газохранилище "Чирен". Това уточнение е изключително коректно да бъде направено, за да е ясно, че казусът не е толкова генерален и безкраен като време.  Напротив, към настоящия момент е повече от ясно, че той не съществува", заяви народният представител от БСП Лява България.

"Страната ни се нуждае от високо експертен и политически отговорен дебат, през който единствено да се реши как да постъпим със съдбата на "Булгартрансгаз". "Така че управляващите от ПП ГЕРБ нека не ни разказват страшни приказки за "лека нощ". По-добре е да си свършат работата навреме, преди да дръзнат да продават нещо, което е безценно за сигурността на страната. Освен ако не искат да сътворят още един тежък прецедент, заради който лесно се пада от власт и дълго се помни кой е имал смелостта да бъде национален предател с такива решения", завърши Генов.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама