Съдебната система е в състояние на стабилна безнадежност, заяви Соня Найденова

14:13, 04 юли 16 / Политика 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Същинска и последователна практика, която да пресече корупционното поведение не беше реализирана от Висшия съдебен съвет като отговорен за това. То пречеше да се създаде устойчива среда на възпиране и изграждане на обща култура на независимост и почтеност. Последните законодателни инициативи имат амбицията да променят това състояние, което бих нарекла състояние на стабилна безнадежност.

Това каза членът на Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет Соня Найденова по време на представянето на доклада за корупцията, изготвен от Центъра за изследване на демокрацията, предаде репортер на София Topnovini.bg. Тя обаче поясни, че говори от собствено име и не представлява институцията, в която работи.

Найденова обвини политиците, че по време на прехода са създали във ВСС, в съда и прокуратурата възможности за олигархични форми на влияние, чрез които да се реализират както вътрешни, така и външни въздействия. Според нея те са длъжници на съдебната власт.

Според Найденова това е и причината промените предложени от правосъдния министър Захариева в Закона за съдебната власт са срещнали съпротива и най-вече съдийското самоуправление.

"Ефективността на съда в борбата с корупцията е функция от ефективността на прокуратурата", каза още представителят на ВСС.

По думите й при съществуващата в момента йерархичност в прокуратурата, подчинеността на прокурорите от главния прокурор и установената система на специален надзор на разследванията за корупция на високи нива осъществявани от ВКП е трудно да си обясним тези незадоволителни резултати от работата на прокуратурата изнесени в доклада й за 2015 г.

Според нея липсата на ефективност може да се дължи, както на липсата на капацитет на разследването, на вътрешно и външно влияние. "Вложеният финансов, публичен ресурс за осъществяване дейността на прокуратурата е значителен и не кореспондира с отчетените резултатите", коментира още кадровикът.

Тя изрази съжаление, че редица събития от последните години са засилили съмненията за зависимост на представителите на съдебната власт както политически, така и икономически. "Тези съмнения обхванаха дори и ВСС", допълни Найденова като коментира, че управляващият орган на съдебната власт не е съумял чрез кадровата си политика, оценката на интегритета на магистратите, дисциплинарната си дейност и други управленски решения да разсее подобни съмнения. 

Найденова заяви още, че ВСС, че не е успял да осигури система за спазване на етичния кодекс от магистратите и система за идентифициране корупционните рискове в съдебната власт.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама