Полша въвежда едномесечен граничен контрол заради срещата на върха на НАТО

14:17, 04 юли 16 / Свят 25 229 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Властите в Полша въвеждат временен контрол по вътрешните граници с държавите от Шенгенската зона и замразиха трафика с руската Калининградска област и с украинските територии.

Граниченията се въвеждат за Чехия, Германия, Литва, Словакия, както и в пристанищата и летищата в страната. От 7 до 10 юли на малките самолети ще бъде забранено да летят в 100-километров радиус от Варшава, а големите лайнери ще трябва да променят своя курс, ако минават над центъра на града. 

Мерките са взети заради предстоящата среща на върха във Варшава, която ще се състои на 8 и 9 юли. Събитието съвпада и с католическите Световни дни на младежта, които ще се проведат от 26 до 31 юли в Краков.

Ограниченията ще бъдат в сила за месец - до 2 август.

Според в. Rzeczpospolita полските гранични служби ще извършват и случайни проверки при наличието на информация, предоставена от друга държава. Така наречените мобилни гранични контроли ще работят на 285 места, където е възможно да се пресече границата с Полша. Граничните служители ще използват специализирани превозни средства, оборудвани с преносими устройства, осигуряващи достъп до бази данни и оборудване за проверка на автентичността на документите.

Агенция ТАСС съобщава за километрични задръствания по руско-полската граница. Кога ще бъде възобновен местният трафик с Русия и Украйна, от Варшава ще съобщят допълнително.

18 президенти и 21 премиери на срещата на НАТО във Варшава

Предстоящата среща на върха на НАТО ще бъде най-голямата в историята на Алианса, отбелязват от полското министерство на отбраната. Очаква се във форума да се присъединятат около 2000 души. 

Участие ще вземат 18 президенти, 21 правителствени лидери, 41 външни министри и 39 министри на отбраната.

За срещата са регистрирани 2013 души, 65 делегации от 28 страни-членки на НАТО и 26 страни-партньори, както и още представители на ООН, ЕС, Световната банка, централите на алианса.

Те ще се съберат на националния стадион във Варшава, в построена на футболното игрище шатра. Вътре са разположени зали за заседания, както и помещения за отделните делегации, включително кабинет за президента на САЩ – представляващ точно копие на Овалния кабинет в Белия дом. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама