Боян Тодоров: Почистването на реките помогна за бързото оттичане на водата

14:26, 04 юли 16 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма големи щети от вчерашния дъжд, това е преценката на общинското ръководство на Шумен. На пресконференция днес бе обявено, че щетите са били ограничени в най-ниските части на града.

Есенното почистване на реките помогна на бързото оттичане на водата, каза зам.-кметът по строителството Боян Тодоров. Той допълни, че има няколко места в Шумен, в които е съсредоточено водосбирането при дъжд в града и за тях трябва да се измисли конструктивно решение.

Все още то е на идейно ниво и трябва да се разработи проект, обясни зам.-кметът.

Според главният експерт Дилян Узунски големите водосборове в Шумен са 4. Това са районите около бул. „Ришки проход”, двата жп моста над бул. „Симеон Велики”, ул. „Станционна” и площада около Томбул джамия.

Конфигурацията на града е такава, че създава голям проблем в определени точки, коментира Узунски. Според него шахтите не могат да поемат такъв дебит вода. 39 литра на квадрат са били измерени край университета, а в града са били повече, каза още той.

Сергей Стойков заяви, че 70% от шахтите в града работят нормално. Останалите около 30% от отводненията са затлачени с наносите от вчерашния дъжд. Почистени са двата жп моста, гаровия площад. В момента се почистват отводнителните съоръжения по бул. „Симеон Велики”. Шахтите функционират нормално, просто водата бе твърде много, допълни той.

Стойков коментира, че от пролетта насам водоотводите по бул. „Симеон Велики” се чистят за трети път. Шахтите там са много дълбоки – над 3 метра, и са трудни за почистване, каза той и добави, че се поддържат регулярно.

Наред със счупените клони и наводнените мазета има и места, където е нарушена асфалтовата настилка. Такива са случаите на ул. „Петра” и „Шуменска комуна”.

Настилката ще бъде възстановена, но предстои да се изясни дали е изровена заради лошо изпълнение или от силния порой, каза Боян Тодоров.

33 сигнала са получени за паднали клони и дървета, каза Златин Кайряков. 4 екипа от сутринта обхождат града и разчистват падналата дървесина, като са извозени около 30 кубика отпадъци.

Продължават обаче ерозийните процеси по брега на реката край ул. „Марица”, каза Боян Тодоров. Там трябва да се правят подпорни стени. Има проекти за 20 милиона, но се чака одобрение, заяви зам.-кметът.

Двата проекта за двата моста – на ул. „Стройтел” и ул. „Марица”, са в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, но са отложени заради липса на финансиране, обясни Дилян Узунски.

Изчакваме тези пари и веднага почваме, каза той и допълни, че брегът вече е стигнал почти до бордюра и пътното платно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама