Шест автори от Япония представят своето изкуство в Павликени

14:59, 04 юли 16 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Павликени посрещна шест творци от Япония в рамките на петото издание на проекта „Павликени и света“. Те работят в сферата на керамиката, скулптурата, хартиеното изкуство и текстила, отличаващи се със своя авангарден съвременен стил и новаторски техники. На 6 юли в залите на Исторически музей Павликени ще бъде открита изложба с произведенията на участващите в пленера. 

Авторите от японска страна са Какуко Ишии, Ичиро Мацуо, Мицуру Куроки, Джинйонг Муун, Тору Курита и Маюми Тцукуда. От българска страна в проекта участват Даниела Тодорова – художник с богат творчески път и международни изяви и куратор на проекта; Тодор Тодоров, скулптор с огромен международен опит и редица награди и Валентин Балев – художник, известен с голямоформатните си произведения и международен опит.

Дългосрочният проект на Община Павликени, Фондация „Аматерас“ и Исторически музей – Павликени „Паввликени и светът“ има ясна международна културна политика за презентиране на културното наследство на град Павликени и създаването на колекция от съвременно изкуство от различни жанрове за бъдещата Художествената галерия на Община Павликени.

През изминалите четири години в Павликени бяха представени утвърдени автори с богат творчески международен опит от Финландия, Япония, Норвегия, Дания, Швеция, Германия, Франция, Литва и България. Те създадоха и дариха на Павликени произведения на скулптурата, живописта, графиката, хартиеното и дигиталното изкуство, инсталации, калиграфия и др. С всяко следващо издание огромното разнообразие от авторски търсения и техники радват жителите на Павликени и създават истински празник за града. Всеки от пленерите завършва с откриване на изложба и с официално посещение на посланика от партниращата страна. Тази година Япония за втори път е партньор по проекта.

След приключването на изложбата през м.септември, тя ще бъде показана в София в рамките на културните дни на Япония в България. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама