Масово се работи без трудови договори и с удължено работно време по Южното Черноморие

15:31, 04 юли 16 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Масово служители в обектите по Южното Черноморие работят без трудови договори. Не се спазва и самото работно време. Това са най-честите нарушения, които се забелязват през активния летен сезон, каза в Бургас социалният министър Зорница Русинова. Заедно със служители на местната Инспекция по труда тя направи днес внезапни проверки в две заведения в Морската градина.

„Знаете, че летният сезон е изключително интензивен, особено по Черноморието, когато доста често се срещат предприятия, заведения, услуги, където много хора работят без трудови договори. Затова проверките са най-засилени по време на този сезон. За мен е изключително важно да спазваме правата на хората. Освен проверките, Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ от друга страна подпомага работодателите, така че да подобрят условията на труд, да могат да направят гъвкави системи за заетост на хората, споделяне на работното място, мобилност на работната сила“, заяви Русинова.

Тя посочи, че около 30 % от сигналите, които се подават в Инспекциите по труда, постъпват от работници. По нейните думи, често се прави информационна кампания от гледна точка на трудовото законодателство. Най-важно е всеки един човек да знае правата си и да внимава какъв е договорът, който му дава неговият работодател.

Социалният министър коментира още, че по морето има практика да се наемат много непълнолетни лица.

„В рамките на миналата година имаше облекчаване на режима и допълнителна възможност непълнолетни лица да бъдат наемани за 35 часа на седмица, така че доста по-дисциплинирана е самата система и нашите консултации показват по-малко злоупотреби в тази насока“, добави Зорница Русинова.

311 са обектите, проверени от началото на летния сезон в Бургаско.

„Проверки се извършват активно дори и през почивните дни (събота и неделя). Това го казвам за знанието на тези работодатели, които разчитат на това, че само от понеделник до петък ще бъдат проверявани“, заяви директорът на Инспекцията по труда в Бургас Павлин Васков.

До момента 35 са случаите на хора без трудови договори. Много са и нарушенията, свързани с работното време. По думите на Васков, по-фрапиращи случаи засега няма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама