Проект "Приеми ме" развива приемната грижа в община Добричка

15:31, 04 юли 16 25 528 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В община Добричка се изпълнява проект „Приеми ме 2015“, който е продължение на проекта „И аз имам семейство“. Той има за цел да усъвършенства и разшири обхвата на услугата приемна грижа и да се затвърди нейното предоставяне на местно ниво.

Проектът цели да предостави алтернативна форма за отглеждане на деца в риск, както и да им се осигури семейна среда. Към момента приемните семейства на територията на общината са 12 и в тях има настанени 15 деца.

В рамките на новия проект се цели децата, приети в тези семейства, да получават грижа, която да подпомага тяхното развитие, извеждане от рискова среда и работа с тях в семейна среда.

Кметът на Община Добричка е работодател на приемните родители, които могат да бъдат доброволни и професионални.

Възнаграждения на професионалните родители включват работна заплата, която за приемен родител с едно дете е определена като 150% от минималната работна заплата или 630 лв. За приемен родител с две деца заплатата е 672 лв., а за приемен родител с три деца - 714 лв.

Община Добричка изплаща и издръжка на деца, настанени в приемни семейства, въз основа на договора за настаняване и в съответствие с възрастта на децата. За дете от 0 до 3 години сумата е 260 лв., за дете от 3 до 14 години - 227.50 лв., за дете от 14 до 18 години, а ако учи - до 20 г. –260.00 лв. За дете с увреждане, настанено в приемно семейство, добавката е 78.00 лв.

Към средствата за месечна издръжка на дете, настанено в приемно семейство, се изплащат и месечни помощи за дете до навършване на средно образование. Средствата за месечна издръжка на дете, настанено в приемно семейство, се отпускат без да се взема под внимание размера на доходите на приемното семейство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама