В сезона на почивките касата напомня да не забравяме здравните си книжки

16:06, 04 юли 16 25 234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
И тази година от Здравната каса напомниха, тръгвайки на почивка, да не забравяме здравноосигурителните си книжки. В началото на летния или "отпускарския" сезон, институцията подсеща, че за да ползват правата си по курортите, редовните платци на здравни вноски трябва да представят този документ.

Здравната книжка дава право за медицинска помощ, платена по линия на здравната каса, но това е само в практиките, които са сключили договор с касата. Такива места са кабинетите на общопрактикуващите или личните лекари, които могат да оказват помощ на хора, не фигуриращи в техните пациентски листи, но само със здравни книжки. 

"Ако в лечебното заведение, където търсите инцидентна медицинска помощ по време на почивка и ваканция, поискат да заплатите, трябва да изискате от лекаря финансов документ за платените суми.", уточняват от НЗОК.

Същото важи и за стоматологичните услуги - те се поемат по каса, когато е представена здравноосигурителната книжка и в случай, че конкретният зъболекар има договор със здравната каса.

За спешна и неотложна помощ гражданите могат да се обръщат към центровете за спешна помощ на мястото, където пребивават. Оказаната услуги при спешен случай не се заплаща, подчертава касата.

Хронично болните могат да набавят лекарствата си по рецепта във всички аптеки, които работят с Националната здравноосигурителна каса в страната. Това важи за лекарствени продукти с протоколи IВ и IС, както и рецептите за медицински изделия и диетични храни, предписани за остри и хронични заболявания. Изключение правят лекарствата по протокол 1А и лекарствените продукти, съдържащи наркотични и упойващи вещества. Тези рецепти може да се изпълняват само в аптеки, сключили договор с районна здравноосигурителна каса, намираща се на територията, на която е направен избор на личен лекар.

В случай, че се наложи, постъпването в болница става след преглед в лечебното заведение и издаване на направление за постъпване по съответната клинична пътека. Заплаща се само потребителска такса от 5.80 лв. за всеки ден болнично лечение (но за не повече от 10 дни в годината).

Ако се налага пребиваване в друг здравен район (на територията на друга РЗОК в страната) за срок от един до пет месеца, трябва да се направи временен избор на общопрактикуващ лекар. За целта от сайта на касата се изтегля регистрационен формуляр за временен избор, който се попълва от временния лекар за периода на пребиваването. При изтичане на срока на временния избор автоматично се възстановява постоянният.

Ако почивката ви е свързана с пътуване в друга държава членка на Европейския съюз, трябва предварително да се извади европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) или Временно удостоверение, което я замества, докато стане готова. Тези карти се издават във всеки клон на банка ДСК, в срок от 15 дни, а временното удостоверение се издава от Регионалните здравноосигурителни каси в срок до 2 дни. 

"Тези документи не са задължителни, а са препоръчителни, но осигуряват безплатен достъп до спешна и неотложна помощ в страните от ЕС, в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Задължително условие при тяхното издаване е изрядният Ви здравноосигурителен статус", уточнява касата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама