Работници се жалват от неизплатени заплати в Добрич

16:10, 04 юли 16 25 502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Само 25 граждани са посетили приемните на КНСБ в рамките на кампанията„ Възстани за правата си” в Добрич. Общото впечатление от провеждането й е, че интересът е слаб, едва 103 –ма души от региона са подкрепили подписката.

Най-честото нарушение, за което сигнализират работниците са неизплатени работни заплати и обезщетения, например в Агенция за сигурност и отбрана „Сириус“ ООД има неразплатени работни заплати от декември 2015 година.

По информация на работниците, в трудовите договори има клауза, че трудовото възнаграждение за предходния месец се изплаща до 30-то число на месеца следващ текущия.

Оказва се, че Областната инспекция по труда е правила проверка, но предписанието е паднало от Добричкия административен съд. Според юристите на КНСБ  не е възможно страните по трудовото правоотношение да договарят периодичност на изплащане на заработената заплата и те ще предоставят казуса в централата на КНСБ и ще искат  Главна инспекция по труда да се произнесе.

Има много други предприятия, в които са забавени заплатите и не са платени дължимите осигурителни вноски -  „Св.Никола“ООД Добрич, „Тюхе –Илиев, Атанасова и Сие СД, Добрич, комплекс „Русалка“ и др.

Констатираното санкциониране чрез удръжки от работните заплати в ВиК Добрич за неизпълнение на трудови задължения пък е грубо нарушение на законодателството, което е уредило дисциплинарни наказания, коментират синдикалистите.

Остава и проблема със заплащането на извънредния труд – обикновено  тези плащания се случват след прекратяване на трудовия договор, тъй като тогава работникът се чувства свободен да се бори за правата си по закон.

Феноменът „страх“ е  повсеместен както в реалния сектор така и в публичния – работниците и служителите искат друг да се бори  и защитава техните права, коментират от синдиката.  Те поставят проблема, но не искат да оповестят предприятието и своето име – от страх да не загубят работата си.

Затова  за голяма част от проблемите търсят съдействие след прекратяване на трудовите правоотношения.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама