Клиенти на уличните търговци на риба налитат на бой на инспектори

16:25, 04 юли 16 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Клиенти на уличните търговци на риба налитали на бой на инспекторите от Областната дирекция за безопасност на храните. Това разкри директорът й д-р Златина Димова. Тя обясни, че хората, които развиват такава търговия, трябва да бъдат санкционирани, тъй като подобна продажба на риба е опасна, особено в горещите дни. При това много често стоката, която не е покрита, е накацана и наплюта от мухи.

При някои от случаите такива търговци са бягали, но е имало и глобени. Куриозното е, че вместо да избягват подобни хора, варненци дори ги защитавали и нападали инспекторите по време на проверките. Най-добре да не се купува риба от такива търговци, тъй като рисковете са достатъчно големи, призова д-р Златина Димова.

Служителите на Областната дирекция по безопасност на храните са правили през юни проверки и на павилионите, които се намират на мястото на старата Рибна борса. Притях са били открити миди с неясен произход, които са били иззети.

Само за месец са конфискувани 68 килограма месни и млечни продукти, които са били с изтекъл срок на годност. Става въпрос за продукти от заведения за обществено хранене и кетъринг в курортите, които не са успели да стигнат до потребителите.

За месец – от началото на юни до юли, от Областната дирекция по безопасност на храните са направени 246 проверки в заведения за обществено хранене, а съставените актове са 5.

Най-честите нарушения са свързани с необявяване на алергените, които се съдържат в храните, с неправилното съхранение на храни от неживотински произход, с намерени храни с изтекъл срок на годност, а също и с неправилното отстраняване на кухненските отпадъци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама