Захариева призова олигархичните кръгове да не оказват влияние на магистратите

16:29, 04 юли 16 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на правосъдието Екатерина Захариева заяви, че манталитетът на магистратите трябва да се промени и това ще се случи, когато медиите, институциите и олигархичните кръгове започнат да се въздържат от влияние върху съдебната власт.

Най-големият проблем е автоцензурата и манталитетът на магистратите. Трябва да работим за нейното отпадане и промяна на манталитета, а това ще стане, когато не само изпълнителната и законодателната власт, но икономически и олигархични кръгове, медии се въздържаме от прибързани оценки и опити за влияние, каквото и да било", заяви Захариева по време на представянето на доклада за корупцията, изготвен от Центъра за изследване на демокрацията.

Тя изрази съгласието си с член на ВСС Соня Найденова, че почти всички състави на ВСС до момента  не показват и подпомагат магистратите за повишаване на доверието в тях и самочувствието им.

"Приехме чудесна стратегия за борба с корупцията и за реформата в съдебната власт, но само със стратегически документи няма да се преборим с корупцията и само със законодателни изменения", каза още министър Захариева и допълни, че без добре работеща съдебната система, без независими и безпристрастни следователи, съдии и прокурори няма как борбата с коруцпята да бъде ефективна.

Тя защити и промените в ЗСВ, които уреждат съдийското самоуправление, които отново бяха критикувани от председателя на ВКС Лозан Панов. Захариева се съгласи, че трябва да има баланс между правомощията на председателите на съдилища и общите събрания но увери, че той е максимално постигнат в законопроекта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама