Отказаха на турски гражданин пребиваване в Стара Загора, бил заплаха за националната сигурност

16:37, 04 юли 16 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административен съд Стара Загора отхвърли жалбата на турския гражданин Е. Ю. срещу отказ за продължаване срока на пребиваване в България на началник група „Миграция” при ОД на МВР Стара Загора. 

Съдът е установил, че Е. Ю. е поискал предоставяне на право за продължително пребиваване в България, поради сключен брак с българската гражданка. Съпругата му обаче е декларирала невъзможност да представи документ за собственост на жилището в Стара Загора. Турският гражданин е влязъл в  България на 04.03.2016 г., с едномесечен срок на разрешение за пребиваване.  

С писмо от  22.03.2016 г. е уведомен началникът на група „Миграция”,  че Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) разполага с данни, които дават основание да се предполата, че лицето Е.Ю. представлява реална заплаха за националната сигурност, поради което възразява да получи разрешение за продължително пребиваване в България.

 Той е осъждан у нас, с влязло в сила споразумение от 05.08.2015 г. пред Старозагорския районен съд Е.Ю., се е признал за виновен в това, че на 11.07.2015г. в землището на  Стара Загора е държал огнестрелно оръжие – пистолет „Макаров”, без фабричен номер, без разрешение. Наложено му е  условно наказание „лишаване от свобода” за срок от 2 години, с 4 години изпитателен срок.

От показанията на съпругата му става ясно, че двамата са сключили брак преди пет години, живеят в Стара Загора в незаконно построена къща в кв. „Лозенец”. В Турция Е.Ю. има имоти, отдадени под наем.  Там живее майка му, която посещават един или два пъти годишно по 20-30 дни. Не контактува с лица от Турция. За Аслан Джафер (за когото се предполага, че е свързан с терористична групировка) твърди, че е негов първи братовчед, който живее в Англия, а в България е идвал два пъти миналата година. Сестра му понякога им изпраща пари.  

 Съседът му пък обяснява, че Е.Ю. не владее български, комуникира на турски. В квартала се ползва с добро име и не знае да има неприятности с властите, освен едно осъждане.

От становището на ДАНС обаче може да се направи извод, че в поведението на Е.Ю. има индиции за наличието на заплаха за националната сигурност - той поддържа трайни тесни връзки с лице, свързано с терористична организация, получава парични средства от това лице и му съдейства да напусне територията на  България с автомобил. Тези сведения, преценени в съвкупност с осъждането на Е.Ю., обосновават основателно предположение, че чужденецът може да бъде сериозна заплаха за обществения ред в страната.

Според съда, няма факти, които да налагат правото му на постоянно пребиваване в страната. Не се е интегрирал тук,  въпреки надвишаващия пет години  престой, изобщо не владее български език. Няма доказателства издръжката на съпругата му да зависи от него, нито за пречки тя да го последва извън България.

Затова и съдът отхвърля жалбата на Е.Ю. като неоснователна. Решението  подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама