Собственикът на затворената заради антракс транжорна съди ОДБХ

17:28, 04 юли 16 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Собственикът на транжорната в „Аспарухово“, която беше затворена, след като там беше разфасовано месото от заразената с антракс крава, е завел няколко дела. Те са срещу Областната дирекция по безопасност на храните, съобщи директорът й д-р Златина Димова. Делото по повод заличаването на транжорната от регистрите на Агенцията по храните е било спечелено на първа инстанция от ЕТ „Дари - Пламен Илиев“. От институцията ОДБХ обаче са обжалвали решението пред Върховния административен съд. Въпросното дело е насрочено за февруари 2017-а.

Все още няма излязло съдебно решение по други две дела. Едното е за санкцията от 10 000 лева за управителя на транжорната. Съдебно заседание ще има на 21 септември в Райония съд във Варна. По жалбата срещу заповедта за спиране на обекта са минали 4 заседания. Транжорната обаче продължава да не работи.

Срещу Областната дирекция по безопасност на храните има заведено и дело от съпругата на починалия собственик на животновъдния обект в село Млада гвардия, която обжалва санкцията от 1500 лева. Тя беше наложена за това, че за агонизирането на кравата не е бил уведомен ветеринар, каквото е изискването по закон, а животното е било заклано и продадено. Решението обаче е потвърдено като правилно и законосъобразно. Освен това в по време на делото в съда е имало съмнения, че човекът е починал от антракс, каза още д-р Златина Димова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама