Депутати искат по-високи санкции за носенето на бурки

18:34, 04 юли 16 / Политика 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутати от Патриотичния фронт, Реформаторския блок, ДПС и вече независимият народен представител Лютви Местан са внесли предложения за промени между първо и второ четене на Законопроекта за носене на облекло, прикриващо или скриващо лицето, по-известен като закона за бурките. Те предлагат по-високи санкции и разширяване на местата, където да важи забраната.

Какво предложиха от Патриотичния фронт

Вносители на вече приетия на първо четене законопроект са депутатите от Патриотичния фронт. Те искат глобата при първо нарушение на забраната да бъде в размер на 200 лева, а за всяко следващо – 1500 лева и лишаване от социални помощи за срок от три месеца (ако нарушителят получава такива).

Ако нарушителите обаче са длъжностни лица в държавна или общинска администрация, или в светските учебни заведения за първо нарушение глобата ще бъде 500 лв, а за всяко следващо - 2000 лв. Същите санкции важат и за членовете на юридическо лице.

Освен това, патриотите предлагат и редакция на текста, в който се регламентират местата с действаща забрана. Според тях изразът "всички официални институции" трябва да бъде заменен с „на територията на официалните институции”. Дадени са и определения за „пълно“ и „частично скриване на лицето“.

В направените предложения от Патриотичния фронт уточняват, че „облекло, скриващо или прикриващо лицето“ е цялостно облекло или части от облекло, включващо плътни или полупрозрачни дрехи, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи, които скриват изцяло или частично лицето. За пълно скриване на лицето ще се счита носенето на покривала или дрехи от плат, които са поставени включително върху устата, очите и ушите, независимо от наименованието на съответната дреха или покривало.

Предложенията на реформаторите

От Реформаторския блок предлагат за публични места да се считат сградите на всички ведомства, на органи на местната власт, и на лица, предоставящи публични услуги. Забраната ще важи в частите от урбанизираната територия, предназначени за административни, образователни и обществени услуги, както и местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации.

Заложени са и промени, свързани със забраната на спортни и културни прояви. До момента гласуваните на първо четене текстове позволяват участниците в тях да покриват лицето си без да бъдат санкционирани за това. Сега обаче, в редакциите се предлага да има санкции за зрителите.

Реформаторите посочват, че забраната няма да важи за хора, на които се налага да покриват лицето си, когато това е препоръчано от здравните органи, за прикриване на обезобразени или изгорени части от лицето, при необходимост от защита от вредни въздействия на средата, при упражняване на спорт, когато прикриването на лицето се налага за защитата му, за актьорите, които участват в представление и в молитвени домове на регистрирани вероизповедания.

РБ искат забраната да важи за всички физически лица. Така, текстът разширява кръга, като включва в него не само временно и постоянно пребиваващи на българска територия чужди граждани или мигранти.

Предложенията на ДПС

От ДПС предлагат забраната да важи за места като "обществени пътища и места, отворени за обществено ползване и обществени услуги”.

Предложенията Лютви Местан 

Екслидерът на ДПС Лютви Местан иска длъжностни лица да могат правят проверка на самоличност и легитимацията да става, като хората разкриват по "подходящ начин" лицата си.

В средата на миналия месец депутатите приеха на първо четене законопроекта. С преходните и заключителни разпоредби в закона се правят промени в Наказателния кодекс се въвежда наказание до три години затвор, 5 хил. лв. глоба и обществено порицание за лицата, които склоняват други хора да покриват главите си. Ако принудата е спрямо непълнолетно лице, наказанието е затвор до пет години и глоба до 10 хил. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама