Първият кораб с хуманитарна помощ от Турция пристигна в Газа

18:55, 04 юли 16 / Свят 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първият кораб с хуманитарна помощ от Турция пристигна в Ивицата Гза, след като премина през Израел. Това стана след като миналата седмица Турция и Израел подписаха споразумение за нормализиране на отношенията.

На борда на плавателното средство са превозени 11 тона различни товари, включително продоволствени, храни и играчки.

Автомобили на Червения полумесец са ескортирали конвоите при преминаването им пред граничния пункт Керем Шалом в Израел, където от 2007 г. е блокирана границата с Ивицата Газа. „Това е първата хуманитарна помощ след споразумението между турските и израелските правитеслства“, каза Керем Киник, председател на турския Червен полумесец, който пътува към Газа , за да наблюдава дейностите по предаване на хуманитарната помощ.

Според израелските власти 3400 товарни автомобили, превозващи 107,500 тона оборудване, медицински материали, електроника, потребителски стоки и строителни материали са били допуснати в Газа през последните дни.

Миналата седмица Турция и Израел подписаха споразумение за нормализиране на отношенията си след близо близо 6 години прекъсване на дипломатическите връзки между двете държави.

Документът предвижда Израел да изплати сума от 20 млн. долара като компенсация за близките и роднините на турските военнослужещи, които загинаха през 2010 г., след като израелските военноморски сили убиха 10 турски пропалестински активисти, опитващи се да стигнат до Ивицата Газа.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че морската блокада на Ивицата Газа ще продължи и след сделката за нормализирането на отношенията с Турция. Споразумението с Анкара ще уважи опасенията за сигурността на Израел, увери Нетаняху, говорейки в Рим. Израелският премиер допълни, че постигната сделка ще затвори всяка терористична дейност, идваща от турска територия срещу страната му. Съгласно условията на сделката Анкара ще има възможност да доставя хумантарна помощ и други стоки до Газа. Първата пратка с обем от 10 хил. тона ще бъде направена следващия петък, разясни Йълдъръм.

Документът ще създаде перспектива за доставки на израелски газ в Европа, макар турският министър-председателя да подчерта, че за подобен тип контакти с Израел е все още твърде рано да се говори.

Споразумението за нормализиране на двустранните отношения между Израел и Турция ще допринесе за подобряване на ситуацията в Близкия Изток, отбеляза Нетаняху, който увери, че Анкара се отказва от съдебни действия срещу израелските войници, замесени в инцидента.

Спогодбата беше приветствано от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, който го определи като „обнадеждаващ сигнал за стабилността на региона“.

„Приветствам днешното изявление за нормализацията на отношенията между Израел и Турция“, заяви генералният секретар на международната организация след среща с президента на Израел Реувен Ривлин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама