Брекзит работи в полза на Путинова Русия, убеден е Емил Георгиев

19:38, 04 юли 16 / Политика 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Брекзит е удар по единството на евросъюза и работи в полза на Путинова Русия. Това коментира за София Topnovini.bg юристът и председател на Движение за европейско обединение и солидарност (ДЕОС) Емил Георгиев за последствията от референдума във Великобритания и излизането й от ЕС.

Според него мнозинството от 52% е съставено от силно емоционализирани и не дотам информирани граждани, които се поддали на нечестната кампания, която водела опцията за напускане.

„Това се видя непосредствено след оповестяване на резултатите, когато Найджъл Фараж призна, че е лъгал за прословутите 50 млн. паунда, които от вноската в европейския бюджет щели да бъдат пренасочени към здравната система. Друга важна фигура от кампанията – Дениъл Хенън, който е евродепутат от консервативната партия също много смекчи тона. Впоследствие, мина почти седмица и видяхме, че ключови фигури като Борис Джонсън няма да участват в битката за наследството на Дейвид Камерън“, коментира Георгиев.

Юристът посочи, че никой не информирал британското общество как става процедурата. Според него е важно да се знае, че референдумът няма правно обвързваща сила, тъй като правото и силата са в ръцете на депутатите в Лондон.

Относно последиците за ЕС от напускането на Великобритания, той коментира, че могат да се направят два анализа – положителен и отрицателен. Отрицателният, по думите му, включва напускането на една от силните държави в ЕС - с третата най-висока вноска в европейския бюджет от над 13 млрд. евро на година.

„Има и положителен анализ, който включва, че след напускането на Великобритания, която беше основната пречка за интеграцията между отделните държави, евросъюзът ще се осъзнае и ще се реализира като добре скрепен политически съюз, който няма само да разпределя земеделски субсидии, които в българския вариант да идват в ръцете на мафията, а ще се съсредоточи върху изграждането на единна външна политика, такава по сигурността, обща армия и гражданство“, аргументира се юристът.

Попитан какви според него биха били резултатите, ако в България се проведе подобен референдум, той уточни, че актуалните числа от Евробарметър от края на миналата година, показвали, че почти 70% от българите се изказват ласкаво за ЕС.

„Има страшно много българи, които са потърсили икономическата си реализация в държави-членки на ЕС. С парите, които пращат в България, поддържат цели региони“, каза още Емил Георгиев.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама