Николай Ненчев: Фактът, че набираме нови военнослужещи, е показателен за развитие

19:49, 04 юли 16 / Политика 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Самият факт, че говорим за това как да наберем военнослужещи, е достатъчно показателен за напредъка, защото когато стъпих в тази длъжност, често бях питан колко военнослужещи ще съкратите", заяви днес в Пловдив военният министър Николай Ненчев.

Липсата на кадри и текучество в армията ще бъде преодоляно с редица мерки. "Два пъти имахме съвет по отбрана, където много подробно бяха разгледани всички мерки, които предприемаме. Те са свързани със социални придобивки и условия на труд", поясни Ненчев.

Министърът не пожела да се ангажира със срокове за това кога ще бъдат повишени възнагражденията на военнослужещите, за да не бъде блокиран този процес. Той изрази мнение, че 609 лв. стартова заплата не е достатъчна и се прави всичко възможно да бъде подобрен както социалният статус, така и военните да се чувстват сигурни в утрешния ден.

"В най-кратки срокове ще бъдат покрити 500 свободни места, но като цяло те са в повече", заяви Ненчев. В рамките на следващата година това ще се разреши и чрез внесените в Народното събрание поправки в Закона за въоръжените сили, които ще позволят военнослужещи, които са били в Българската армия и са напуснали, но не са минали 10 години, да могат да се върнат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама