Маршът на Гарнизон Пловдив събра погледите и симпатиите на пловдивчани (снимки)

20:42, 04 юли 16 25 426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Маршът на Гарнизон Пловдив през Главната събра погледите и симпатиите на пловдивчани, предаде репортер на Пловдив Topnovini.bg



В строй представителните блокове на военните формирования изминаха разстоянието от поделението на 68-а бригада на пл. "Съединение" до паметника на "Гюро Михайлов" под звуците на военен духов оркестър. Пловдивчани и гости на града останаха приятно изненадани от шествието и с усмивка заснемаха парада на военните.



Специално за шествието от Националния военноисторически музей в София бе донесено славното знаме на 9-и пехотен полк.



Днешният празник на военните е завръщане към забравена традиция, която води началото си от победата на българската армия при Криволак по време на Междусъюзническата война през 1913 г. – 4 юли, която е стратегическа за войната и спира намерението за настъпления на сръбските и гръцките формирования към София и изиграва решаваща роля за успешния ход на войната.



"Това не е личен празник, а празник на всеки, който почита и уважава българските воини. Днес мислим за героичното минало на христолюбивото войнство, правим равносметка за настоящето и насочваме поглед към бъдещето", заяви пловдивският митрополит Николай, след като бе отслужена заупокойна молитва.



Според Военния министър Николай Ненчев, който присъства за честването, чрез възраждането на този празник се изпраща много силно послание към онези млади момичета и момчета, които "дори и в съня си будуват".



Празникът на военните продължи с концерт в Концертна зала – Пловдив, където за първи път ще бъдат изпълнени маршове от духов оркестър, които са изпълнявани по времето на славните военни победи. Краят на празника ще бъде отбелязан от тържествена проверка (заря) на пл. "Централен" от 21.15 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама