Шуменци катериха с колела Рила

21:13, 04 юли 16 / Спорт 25 530 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Велосипедисти от Шумен участваха в двудневното състезание Ride or run Рила 2016, което се проведе през уикенда.

Станимир Стоянов, Галин Кръстев и Веселин Савков се включиха в спортното събитие, чиято цел бе да събере най-издържливите и смели атлети по бягане и колоездене и да ги изправи в непряко съревнование. През първия ден се проведе състезанието по планинско бягане, а през втория – по планинско колоездене, в което взеха участие шуменците.

Отличителният характер на състезанието идва от неговото трасе, което предствавлява 15,3 км изкачване по високопланински път с положителна денивилация повече от 1600 м.

Стартът е на 860 метра надморска височина, разказа Станимир и добави, че трасето отвежда състезателите до яз. „Калин”, който е водоемът с най-голяма надморска височина както в България, така и на Балканите – 2 394 м.

Финалът на надпреварата пък е на впечатляващите 2 545 метра.



15-те километра се минават по бетонни плочи, на места доста изровени, но има и места с черен път. Предвидени са и подкрепителни пунктове на 5-ти км, 10-ти км и 15-ти км.

"Това е да изпиташ волята и силите си. През цялото време е само катерене, на две места има кратки равни участъци и там имаш чувството, че си спрял", каза Станимир. Той добави, че средният наклон на пътя е 13%. Той е постигнал скорост от около 7 км/ч.

Станимир обясни, че за състезанието е подготвил колелото си с предна плоча от 22 зъба и задна от 34, което да му осигури достатъчно въртящ момент.



Той е преодолял трасето за 2 часа и 13 минути, като това го е класирало на 37-мо място в генералното класиране. Галин Кръстев се е справил за 1 час и 50 минути и е 16-ти, а Веско Савков взел височината за 1 час и 57 минути, като по този начин е стигнал 23-то място. Тримата не са имали технически проблеми. Още двама представители на шуменския вело клуб „Илчов баир” са карали по трасето. Това са Найден Данчев – 85-ти и Владислав Гюров, който със своето време от 1 час и 37 минути стигнал до четвъртото място в генералното класиране.

Състезанието се провежда за четвърта година, а организатори са Сдружение "Зелен път", а партньори Община Рила, Sova sportswear, Тристан 02, Avitel, RaceTiming.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама