Строят сцената за „Набуко“ от Верди на площад „Св. Александър Невски“ (снимки)

23:06, 04 юли 16 / Култура 25 487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сцената за премиерата на операта „Набуко“ от Верди вече се строи от северната част на храма "Св. Александър Невски", откъм улица "Московска", съобщиха от пресцентъра на Софийската опера. Изгражда се и трибуната за зрителите. Драмата на първата историко-героична опера на Джузепе Верди ще се разиграе от 23 до 31 юли в шест вечери.

Мащабите на трапецовидната сцена са наистина впечатляващи. Тя ще бъде във формата на разгънат свитък – с 40 метра дължина и 10 метра дълбочина. Ще бъдат пресъздадени и 4-етажните градини на Семирамида, изградени върху масивна пирамидална конструкция, както и една същинска Стълба към небето, която завършва с ръцете на Моисей.



Премиерата на "Набуко" на открито е на 23 юли, от 21:00 часа. Следващите представления са на 24, 28, 29, 30 и 31 юли. „Набуко” е една от най-силните опери на Джузепе Верди. С нея той става знаменит. В основата на сюжета на операта е борбата за власт и любов, за надмощие на един народ над друг.

Най-новият проект на режисьора Пламен Карталов е вторият след постановката на „Борис Годунов“ от Мусоргски през 2014 г., в който се използва внушителният естествен декор на Патриаршеската катедрала.



Има една много емоционална и съдбовна фраза в операта „Набуко”, „която се свързва с днешната демографска, политическа, духовна и икономическа криза у нас: „О, Родино моя, красива и изгубена...”.

Тази фраза извира от мислите със златни крила, да кацнат по скали и хълмове на родната земя, върху опустошените кули от отминали славни времена и златните арфи на вярващи и на поети, с надеждата Господ да вдъхва песен и да вдъхновява добродетелните, посочва режисьорът на постановката Пламен Карталов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама