Рашидов към водещ на БНТ: Да не критикува, че държавата му плаща заплатата

23:57, 04 юли 16 / Политика 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на културата Вежди Рашидов отправи критики към водещия на предаването „Денят започва с култура“ Георги Ангелов, като изпрати писмо до БНТ. То беше излъчено в ефира на националната телевизия.

Отговорът на Рашидов е по повод дискусията в предаването от 30 юни, посветена на промените в Закона за културното наследство и протета на 1 юли, организиран от форум „Културно наследство“. Тогава в предаването се събраха скулпторът проф. Велислав Минеков, арх. Дафина Барфончовска и художникът Владимир Руменов, които са остри критици на закона. Според тях той дава на общините да се разпореждат с паметниците на културата на своя територия.

Културният министър се обръща към водещия Георги Ангелов, като го съветва „да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата“.

„От доста време обаче наблюдавам тънък и интересен процес на създаване на удобни условия и предоставяне на екран на хора, които по презумпция обичат да плюят държавата и то не без услужливата помощ на водещия г-н Георги Ангелов“, казва Рашидов.

По неговите думи в предаването не се дава право на защита на държавата и лицата, които са критикувани от гостите и от водещия, който вместо да опонира, възкликва: "Какво ли прави тази държава за българската култура".

Рашидов пък отговаря на възклицанието: „Отглеждаме например децата на някои водещи и ако г-н Ангелов много желае, мога да говоря повече по тази тема, но има опасност разказът да заприлича на "Мисия Лондон" - втора серия“.

Той изброява и редица успехи на своето управление. Сред тях са повишаването на бюджета на театрите от 48 на 70 млн. лева, набавянето на 15 млн. лева за кино, както и 10 млн. лева повече през 2016 г. за музеи, галерии и библиотеки.

Рашидов се пита и дали на водещия не му е приятно да слуша гостите си в ефир да плюят по един министър, "и то гости на предаването, които са отхранени със златните лъжички на социализма, израснали са в станциите на ЦК на БКП и са отрочета на тежката комунистическа номенклатура, а днес са се самопроизвели в демократи".

Културният министър отправи и заплахи към тях, че ще ги съди за клевета. В изявлението си той допълва, че синът и внуците му са напуснали България, омърсени от подобен род клевети, омерзени от това, което и днес се чува от екрана".

На друга критика той отговаря: "Никога не съм работил в "Мултигруп", но винаги съм бил приятел на Илия Павлов и не съм човек, който ще го съди“. Според него клеветите спрямо него за откраднати и нечестно спечелени милиони са лъжи, по които са се произнесли Сметната палата и др. държавни органи, които не са намерили нищо нередно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама