Имперският руски балет откри първия детски фестивал за танцово изкуство

07:14, 06 юли 16 / Култура 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С грандиозен спектакъл на Имперския руски балет в препълнения амфитеатър на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ бе открит първият детски международен фестивал за танцово изкуство „Grand Dance Academy”. Негови организатори са Музикално-продуцентска компания „Жокер медиа“,  Академията на Большой театр, СОК „Камчия“ и Фондация „Устойчиво развитие за България“. Фестивалът се провежда под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов.

Подобно събитие се прави за първи път в Европа. Уникалното в него са серията мастър класове, които се водят от световно признати преподаватели по балет. В рамките на „Grand Dance Academy” ще се проведе конкурс, в който ще участват деца от България, Русия, Украйна, Япония, ЮАР и Турция. Конкурсът е в три възрастови категории - за деца от 8 до 18 години, в разделите класически, съвременен и традиционно-народен танц. Във всяка категория ще бъдат дадени първа, втора и трета награда. Журито ще оценява участниците по техника, артистизъм и хореография. Най-добрият млад талант в областта на балета ще получи Голямата награда – да учи в Московската държавна академия по хореография.

Председател на международното жури е народната артистка на Руската федерация проф. Марина Леонова - ректор на Московската държавна академия по хореография и самата започнала кариерата си като солистка на балетната трупа на Большой театр. В журито са Гедиминас Таранда – основател и художествен ръководител на Имперския руски балет, доц. Елена Андриенко - примабалерина на Большой театр и заслужила артистка на Русия, Вадим Писарев - художествен ръководител на Държавния академичен театър за опера и балет в град Донецк, основател и ръководител на международния фестивал „Звезды мирового балета“, носител на приза на ЮНЕСКО "Най-добър танцьор в света", Нобухиро Тирада - художествен ръководител на Киевското държавно училище по хореография, и др.

По време на тържественото откриване на фестивала народният артист на Руската федерация Николай Бурляев връчи Златен диплом на Гедиминас Таранда и на Имперския руски балет за участието в Славянския форум на изкуствата „Золотой витязь“, който също се провежда в „Камчия“. Златен диплом бе връчен и на създаделя на Двора на кирилицата в Плиска Карен Алексанян.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама