Гърция парализирана от 24-часова стачка в жп транспорта

07:29, 06 юли 16 / Свят 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
24-часова стачка на жп служителите е обявена за сряда (6 юли) в Гърция, когато се очаква да бъдат внесени оферти за приватизацията на железопътния оператор „Треносе“ и на компанията за поддръжка на релсовите пътища ЕЕССТИ.

Очаква се работещите в националната железница да организират митинг пред агенцията по приватизацията с искания правителството да се откаже от плановете си да продаде националната железопътна компания и подразделението ѝ за поддръжка на частни инвеститори.

"Градският транспорт е следващата дейност, която предстои да бъде предадена на алчните, спекулативни частни интереси, въпреки драматичните последствия от подобен избор за гръцкия народ", заяви в съобщение профсъюзът на жп служителите. "Тези разрушителни планове няма да минат. Служителите на обществения транспорт ще устоят", се подчертава в съобщението.

Работниците от националната железница настояват за незабавно запълване на вакантните работни места с приемане на нов персонал и връщане на уволнените им колеги, възстановяване на закритите железопътни маршрути и запазване на статута на железниците като държавно предприятие.

Международните кредитори искат от Гърция да приватизира пристанищата Пирея и Солун и железопътния оператор "Треносе".

Това е поредният протест за последните 48 часа в южната ни съседка. Във вторник километрични опашки се образуваха по автобусните и тролейбусните спирки в столицата Атина заради протести срещу предстоящата приватизация на градския транспорт. Нарушен бе графикът и на електрическата жлезница, свързващата Атина с предградията

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама