13 проверки на обекти, работещи с опасни химични вещества, извърши РИОСВ в Разградско

07:31, 06 юли 16 25 475 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По заповед на областния управител на Област Разград са извършени 13 проверки на обекти, работещи с опасни химични вещества и смеси, както и складове с препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност. Това сочат данните от  месечната справка на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе за месец юни.

При проверките експертите не са установили нарушения. Единствено остава проблемът с привеждане в съответствие на склада за препарати в с. Владимировци, община Самуил, т.к. е необходимо да бъде укрепен конструктивно и пренареден по отношение на съхраняваните препарати, отбелязват от екоинспекцията.

През изминалия месец експертите на РИОСВ, която контролира обекти на територията на областите Русе, Разград и Силистра, са извършили общо 160 проверки. Издадени са 55 предписания за отстраняване на констатирани нарушения. За констатирани нарушения на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и специалните закони са съставени 6 акта.

През юни не са издавани наказателни постановления. Изготвени са три санкции, от които две за налагане и една за отмяна за констатирани наднормени замърсявания на води в общ размер от 2512 лв. Общо събраните през юни суми от санкции са 2870.33 лв. На община Разград са приведени 2 204 лв., а на община Кубрат – 11.20 лв.

Инспекторите са работили по 13 жалби и сигнали. Част от тях са свързани и с неприятни миризми през нощта в определени райони на Разград.

Получен е сигнал за неефективно работеща пречиствателна станция с биостъпало в „Биовет“ и замърсяване на водни обекти с непречистени отпадъчни води, като проверките ще продължат и през месец юли, уточняват от РИОСВ.

Във връзка с постъпили сигнали и жалби от жителите на разградското село Брестовене за  неприятни миризми, които се дължат на неотстранено предходно замърсяване на земеделски площи с отпадъчни води от млекопреработвателно предприятие, през месец юни е организирана работна среща в сградата на РИОСВ-Русе с представители на Община Завет, кметство Брестовене и ръководството на предприятието. Обсъдени са причините за възникналите проблеми и е взето решение за последващи съвместни действия между различните компетентни институции, имащи отношение към случая. Предстои среща с областния управител на Област Разград и представители на РИОСВ-Русе, БДДР-Плевен, ОД Земеделие-Разград и община Завет.

През периода е проверено изпълнението на дадените предписания за почистване на отпадъци на речните корита, на общинските пътища и населените места през предходен период. За неизпълнение на предписание за почистване на речни корита и общинсик пътища са съставени актове на кметовете на общините Завет и Цар Калоян.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама