Ателиета на Работилница "Седянка" откриват в горнооряховския исторически музей

07:43, 06 юли 16 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От събота, 9 юли, посетителите на Горнооряховският музей ще имат възможност да се включат в специалните ателиета на Работилница „Седянка”. Работните кътове ще бъдат част от атракциите на традиционните летни „Семейни съботи” в музея. Гостите от „Седянка” ще представят на участниците няколко техники на работа с конци и вълна.

         Снежана Златарска и Димка Боянова ще демонстрират своите умения в плъстенето на вълна. Изработването на изделия от нетъкан текстил – плъсти, е традиционен български занаят. Тъй като те имат изключителни топлоизолационни и влагоустойчиви качества, още в далечни времена българите ги употребяват за постелки, за езда на коне без седло, за строеж на палатки, при поход. Основна суровина е овчата вълна, като се използва нейното свойство да се сплъства. За този процес има две техники – мокро и сухо плъстене (или иглонабиване). Всички желаещи ще могат да опитат да опитат сами да изработят цветя и топчета от вълна.

         В ателието на Маргарита Бонева ще бъде представено бродирането като изкуство и занаят за украсяване на плат от текстил или други материали с шарки и рисунки. Участниците ще се запознаят с различни бодове за декорация и техниката им на изработване чрез пришиване на конци или прежда с помощта на игла.

         Любопитна техника за плетене на гривни с диск, известна още като "кумихимо", ще покаже Кремена Димитрова. Методът е лесен и същевременно интересен. Чрез него посетителите ще имат възможност да си направят цветя и шнурчета с различни шарки за декорация на предмети.

         Тази събота работните ателиета ще продължат от 10 до 14 часа. Освен тях посетителите ще имат възможност да разгледат най-новите експозиции на Исторически музей – Горна Оряховица и да се фотографират в специалния ретро фото кът.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама