Европарламентът гласува създаването на Агенция за гранична и брегова охрана

09:15, 06 юли 16 / Свят 25 226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите в ЕП ще гласуват предложението за създаване на Агенция за гранична и брегова охрана.

Идеята е националните власти да управляват границите си, а в случай на натиск върху външна граница на ЕС, да могат да поискат помощ от Европейската агенция за гранична и брегова охрана, която бързо да изпрати екипи на място.

Европейската агенция за гранична и брегова охрана (ЕГБО) няма да разполага със собствени граничари, а ще разчита на пул от служители, които ще бъдат предоставени от държавите членки на ЕС.

В случай, че държава членка се изправи пред засилено напрежение на външна граница, като например, диспропорционален миграционен натиск или трансгранична престъпност, екипите за бърза намеса ще могат да бъдат разположени там временно. Това ще става или по молба на съответната държава членка, или с решение на Съвета на Европа.

Оперативният план ще трябва да бъде договорен между съответната държава членка и ЕГБО, преди да може да се случи разполагането на екипите.

Ако съответната държава членка не се съобрази с решение на Съвета, а положението представлява заплаха за шенгенското пространство, другите държави от ЕС ще могат отново да въведат проверки на границите си с тази страна. Агенцията ще играе и засилена роля във връщането на мигрантите в техните страни на произход.

Предлага се от догодина Агенцията да има бюджет от над 270 милиона евро и постоянен резерв от 1500 души като екипи за бързо реагиране.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама