Доклад разкрива истината за участието на Великобритания във войната в Ирак

09:39, 06 юли 16 / Свят 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В сряда ще бъде публикуван доклад, разкриващ законността на участието на Великобритания във войната в Ирак между 2003 и 2009 година, съобщава Би Би Си.

Председателят на разследващата комисия сър Джон Чилкот заяви по-рано пред британската обществена медия, че документът съдържа критики към отделни лица и институции. „Основното очакване, което имам, е, че в бъдеще няма да е възможно ангажирането във военни действия или дипломатически усилия от такъв мащаб и такава важност, без наистина да бъдат приложени внимателен анализ на предизвикателствата и оценка и колективно политическо решение“, заяви председателят на комисията, носеща неговото име.

Комисията „Чилкот“ е проучвала основанията за действията на премиера-лейбърист Тони Блеър и министрите му за включването на Обединеното кралство в дългогодишната война. Според запознати критиките в доклада са отправени основно към бившия премиер и британското разузнаване.Вероятно в него няма да бъдат включени обвинения във военни престъпления.

Докладът беше възложен преди 7 години, за да се направи оценка на участието на Великобритания в ръководената от съединените щати инвазия в Ирак.

Повечето роднини на загиналите в Ирак 179 британци чакат доклада с нетърпение, други отказаха да го получат. Според тях престъпления на Тони Блеър и други управляващи ще бъдат прикрити. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама