Ограничаването на права по антитерористичния закон щяло да е цивилизовано

10:00, 06 юли 16 / Политика 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ще има ограничаване на правата на хората, но то ще е цивилизовано. Това обясни в сутрешния блок на БТВ Валентин Радев от ГЕРБ, бивш зам.-министър на отбраната, който коментира новите меркии по бъдущия закон за противодействие на тероризма. По думите му с него ще бъдат ограничени някои от гражданските права, тъй като ще се дадат повече правомощия на армията и полицията.

Така например, въоръжени военнослужещи ще спират на улицата и проверяват документетите на хора, за които се смята, че имат връзки с терористи. Без уведомление полиция и армия ще може да проверяват дома на всеки заподозрян. „Това е цената за по-голямата сигурност“, отсече Радев. Той поясни още, че останалите страни в ЕС вече имат подобни закони, като даде за пример Англия, която след атентана в САЩ от 2011 г. има вече 5 подобни документа.

Министерският съвет ще гласува днес проекта на Закона за противодействие на тероризма. Той предвижда да се създаде Национален контратерористичен център, който да се разполага в ДАНС и да предоставя информация на компетентните органи и структури, необходима за предотвратяване и пресичане на заплахи от тероризъм.

Регламентира се и участието на въоръжените сили в противодействието на тероризма и в преодоляването на последиците от терористични актове. Предвижда се и ограничаване на интернет и пътуването в чужбина на хора, които са заподозрени като близки на терористически групировки. Те ще трябва и реодовно да се подписват в районите служби на МВР. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама