Община Русе ще кандидатства по проект за изграждане на компостираща инсталация

10:37, 06 юли 16 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общински съвет - Русе предстои да разгледа проектно предложение по процедура на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020”, ос Отпадъци, процедура „Проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци, вкл. Осигуряване на необходимото оборудване и на съоръжения и техника за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци”. Това става ясно от докладна записка, внесена в местния парламент от страна на кметската администрация.

Община Русе е в процес на разработване на проектно предложение „Изграждане на компостираща инсталация по Процедура за подбор на проекти BG16M10P002-2.001 по ОП „Околна среда 2014-2020 г. “. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е от 3 400 000лв.  до 7 400 000 лв.. Максималният срок за изпълнение на проекта е 30 месеца от влизане в сила на договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, става ясно от предложението.

Целта на предоставяната безвъзмездна финансова помощ по процедурата е подпомагане изпълнението на специфичната цел за намаляване на количеството депонирани зелени и/или биоразградими битови отпадъци чрез разделното им събиране и рециклиране. Под „рециклиране“ следва да се разбира всяка дейност по оползотворяване, посредством която отпадъчните материали се преработват в продукти, материали или вещества, за първоначалната им цел или за други цели.

Чрез настоящата процедура се предоставя възможност на Община Русе за финансиране изграждането на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими битови отпадъци. Въвеждането в експлоатация на тази инсталация ще доведе до намаляване на количествата на депонираните биоразградими битови отпадъци, както и до по-ефективно използване на отпадъците като ресурс.

Промените ще бъдат разгледани в постоянните общински комисии и гласувани по време на редовното заседание на местния парламент на 19 юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама