Пратиха полиция срещу протестиращи пчелари

10:52, 06 юли 16 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Полицейски кордон спря протест на пчелари от района на Гоце Делчев и Банско тази сутрин.

Стопаните не желаят да се пръска с хеликоптери срещу Нодуларен дерматит, тъй като препаратът цитрол вреди на пчелните семейства и произвеждания от тях мед.

Пчеларите искат намесата на прокуратурата, претендират за материални щети. 

Няма да се спира третирането на земеделските земи и парковете с химически препарати срещу кръвосмучещи насекоми в Благоевградска област, независимо от протестите на пчеларите, информираха от Агенцията по безопасност на храните.

Пръскането с летателна техника на местата, където се намножават комари, кърлежи и други, пренасящи заболяването Нодуларен дерматит, се провежда съгласно нормативните изисквания. 

Агенция по безопасност на храните е информирала кметовете на населените места в Благоевградско, както и пчелни сдружения, за провеждането пръсканията 5 дни преди обработките. 

Според Наредбата за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне, местната власт трябва да бъде уведомена 5 дни преди третирането, а ангажимент на кметовете е да уведоми собствениците на пчелини в района не по–късно от 3 работни дни преди третирането.

За да бъдат максимално предпазени пчелите, инсектицидните обработки се извършват единствено в ранните часове на деня от 6.00 до 10.00 часа. Важно е стопаните да предпазят пчелните си семейства, като не ги допускат в обработваните зони по време на третирането. 

Целта на дезинсекционните обработки е да се намали популацията на кръвосмучещи насекоми, като част от мерките за ограничаване и ликвидиране на заболяването Заразен нодуларен дерматит, което поразява едрите преживни животни

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама