ВСС спешно изпраща хора и техника на помощ в Царево

10:54, 06 юли 16 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Допълнителен съдийски щат. Още два за съдебен секретар и деловодител. Преместване на съдиите по вписванията в друга сграда. Искане до Министерството на финансите за предоставяне на един икономичен автомобил. Предоставяне на допълнителна техника от наличната във Висшия съдебен съвет.

Това са само част от мерките, предприети от съдийската колегия, с които да се подпомогне Районният съд в Царево заради увеличаването на броя на делата за незаконно преминаване на границата и каналджийство, съобщава „Правен свят“.

Решението е взето единодушно на заседанието на съдийската колегия вчера, а до него се е стигнало, след като са изслушани председателките на съда в Царево Мария Москова и на Окръжния съд в Бургас Боряна Димитрова и след изготвен анализ за натовареността в пограничните съдилища и необходимостта от предприемане на спешни мерки.

Двете председателки отидоха в столицата, за да обяснят на членовете на съдийската колегия в какви условия се работи и как лавинообразно са нараснали делата, най-вече в Царево, а ситуацията в Средец също се усложнява.

Мария Москова обясни, че колегите ѝ работят денонощно, служителите оставали до 23.00 ч. Освен това обясни, че независимо че голям брой от делата приключват със споразумения, съдиите трябвало да ги изчетат. Имало и такива от общ характер. Повечето дела не били срещу бежанци, а срещу мигранти, имало дори случаи, в които чужденците са хващани не за първи път. Ставало дума за граждани на Иран, Ирак, Афганистан. Москова поясни, че действително делата били най-вече за незаконно преминаване на границата, но имало и такива за каналджийство.

Москова е обяснила и какви са битовите проблеми в съда. Помещенията били малко, имали само една съдебна зала, съдебните служители били преместени, за да се освободят кабинети, в които да се провеждат разпити с преводачи на чужденците, които се задържат. Тя поискала службата по вписванията да бъде преместена в друго помещение, защото заема много място в местната сграда. Дори намерила подходящо такова, но е получила отказ от Министерството на правосъдието и от Агенцията по вписванията. Необходим е и служебен лек автомобил, с който да се придвижват съдиите.

Членовете на съвета веднага са изразили готовност да откликнат на нуждите на РС-Царево. Тъй като изложението на съдия Москова е било изключително емоционално, Камен Иванов е решил да успокои малко обстановката. Той се обърнал към двете председателки с думите, че се намират сред приятели и че съдиите са "изправени пред рикошет". Калин Калпакчиев е пояснил, че всъщност неправилно се измества натискът върху съдилищата. В района имало пренасищане на държавни съдебни изпълнители, които ангажират финансов ресурс и на съдилищата, включително и битов.

"Целта ни е с правомощията, с които разполагаме, да укрепим и уплътним капацитета на съдилищата, които са подложени на най-силен натиск. Анализът, който изготви Комисията по натовареността, показа, че това е Царево", е посочил Камен Иванов.

Соня Найденова е допълнила, че в скоро време на такъв натиск ще бъде подложен и Районен съд-Средец.

В крайна сметка съдийската колегия е решила да предложи на пленума на ВСС да прехвърли една съдийска щатна бройка от РС-Генерал Тошево в Царево и веднага там да бъде командирован съдия, като тази бройка няма да бъде обявявана на конкурс.

Същевременно ще бъде предоставена допълнителна техника от ВСС на съда в Царево. Ще се прехвърлят две бройки за съдебен секретар и деловодител. Ще се напише писмо до Министерството на финансите за предоставяне на автомобила, който си е харесала Мария Москова, защото е икономичен, бил на газ.

Ще се напише писмо и до Министерството на правосъдието за преместването на службата по вписванията. Не на последно място, ще се препоръча на всички председатели на съдилища в региона да следят ежеседмично натовареността и ако забележат тенденции за увеличаване на делата, веднага да сигнализират ВСС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама