Патриотичният фронт в Пловдив иска строг контрол върху проекти за интеграция на малцинствата

11:10, 06 юли 16 / Политика 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинският съвет в Пловдив даде съгласие два пловдивски района - "Източен" и "Тракия", да сключат споразумения за сътрудничество във връзка с проекти за интегриране на деца от етническите малцинства. Днешната извънредна сесия с дневен ред само от две точки продължи близо час, в който съветниците дискутираха необходимостта и ефективността на подобни проекти.

"Такива проекти са красиви, звучат много добре, изпълняват се, отчитат се, но това не води до никаква интеграция на малцинствата в квартал "Столипиново", заяви общинският съветник от Патриотичния фронт Слави Георгиев. Той подчерта, че проблемите в квартала са широкото разпространение на дрога, множеството търговски обекти, които са извън данъчната система, както и фактът, че голяма част от населението там не знае да говори български.

Георгиев настоя държавната и общинската власт да не си затварят очите за тези проблеми, а ясно и категорично да се ангажират и съвместно с полицията и данъчните да започнат ежемесечни срещи с местните лидери в етническите квартали, които да поемат конкретни ангажименти. Колегата му Стефан Послийски бе категоричен, че трябва да има строг контрол как се изпълняват такива проекти и къде отиват парите. "Обикновено след края на проекта прочитаме един отчет как всичко е изпълнено и дотам. Ние искаме действително чрез дейностите хората в етническите кваратли да бъдат социализирани и да бъдат образовани", заяви Послийски.

"Имаме голяма нужда от този проект, години наред не е правено такова нещо", заяви от своя страна съветникът от коалиция "Здравко Димитров - да решаваме заедно" Али Хайри Мурад. Веселин Маневски от ГЕРБ Веселин Маневски пък контрира Георгиев, че изказването му е политическо, на което представителят на ПФ отговори, че заради начина, по който се развива квартал "Столипиново", проблемите ще се стоварят върху целия град, а не върху избирателите на една или друга партия.

Шест детски градини са включени в проектното предложение "Растем заедно" на район "Източен", където ще бъдат обхванати общо около 300 деца, поясни районният кмет Николай Чунчуков. Ще се кандидатства по процедура "Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение" на оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

В продължение на 2 години малчуганите ще бъдат подпомагани в усвояването на българския език. Проектът предвижда закупуване на интерактивни дъски, таблети, ще се организират посещения на кино и театрални постановки, тъй като целевата група деца са в неравностойно положение и нямат достъп до такива събития.

Проектът е много важен с оглед усвояването на българския език от най-ранна възраст, тъй като има проблем с началното образование, коментира районният кмет. По думите му спешната извънредна сесия на Общинския съвет се е наложила заради получено писмо от Министерството на образованието за съкращаване на сроковете по представяне на документите. До 8 юли администрацията на район "Източен" трябва да внесе цялата документация, сред която и решението на Общинския съвет, което я упълномощава да сключи споразумение за партньорство с две сдружения с нестопанска цел. Едната от организациите е от Куклен и има сериозен опит в подобни проекти, а другата е от Пловдив, поясни Чунчуков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама