Шуменски пчелари почетоха празника на св. Прокопий

11:25, 06 юли 16 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За седма поредна година пчеларите в Шумен отбелязаха празникът в чест на св.Прокопий.

Честването на покровителя на пчелите, пчеларите и на Шумен се проведе вчера НЧ”Напредък 1869”, съобщи председателят на пчеларския съюз Даниела Челебиева.

Съорганизатори са Съюз на българските пчелари и Руски клуб”Славяне 2000”.

В празничната програма участваха два състава: ВГ”Медени гласове” към НЧ”Напредък 1869” и ВГ за руски народни песни „Рябинушка” към шуменския руски клуб.

Заради натовареността на останалите в традиционната изложба-базар се включи само един пчелар – Даниела Челебиева, която почерпи от името на пчеларския съюз с пита и пресен пчелен мед.

Св. Прокопий  се счита за покровител на пчелите и пчеларите, затова жените на пчеларите приготвят за този ден два кравая. Единият се нарича „боговица”, а другият – „светец за Св. Прокопия”. Преди изгрев слънце, т.е. преди пчелите да са се събудили, жената отнася краваите при кошерите, там ги прикадява с тамян и като ги намазва с мед, разнася ги по село да ги раздаде, за да събират пчелите повече мед. На други места, след тази церемония, стопаните подрязват за пръв път питите и изваждат мед. Този мед слагат на трапезата, та свещеникът му чете молитва. От меда запазват през годината, защото бил лековит.

Всички тия обичаи се правят поради вярването, че по такъв начин пчелите ще „прокопсуват”, т.е. ще съберат повече мед.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама