Премиерът: Информирахме и САЩ, и ЕС за АЕЦ "Белене"

12:40, 06 юли 16 / Политика 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първият кабинет на Бойко Борисов е информирал държавния секретар на САЩ Хилари Клинтът за спирането на енергийния проект за АЕЦ "Белене". Това стана ясно от думите на премиера, който се яви на редовния блиц контрол в Народното събрание. 

Темата бе повдигната от депутата от БСП Жельо Бойчев, като той поиска да узнае дали тогавашния външен министър Николай Младенов е получил мандат да информира САЩ за действията на правителството в енергийната политика на България. 

 

Бойчев посочи, че от "Уикилийкс" са разкрили как Хилари Клинтън е научила за спирането на АЕЦ "Белене", което е продължение на скандала за използвания от нея частен сървър за кореспонденцията ѝ начело на американската дипломация. Тя бе държавен секретар от 2009 до 2013 година. 

 

Социалистът припомни, че месец преди спирането на проекта "Белене" Клинтън е била на посещение у нас по покана на Младенов. 

 

"Тази кореспонденция показва причините за вашия личен мотив за спирането на АЕЦ "Белене", убеден бе Бойчев и попита дали има пряко отношение на Хилари Клинтът за вземането на това решение. 

 

"За съжаление, съм известен с това, че каквото прогнозирам, се случва. През 2006 г. стартира проектът на "Белене" и се надявах 2009 г. вече да се строи. Няма смисъл да се връщаме назад за това кой е виновен", заяви Бойко Борисов. 

 

Според него този проект, не е бил оформен правилно, като вече имаме и осъдително решение. По думите на премиера трябвало да се търси начин за излизане от тази ситуация. 

 

"Информираме всички наши партньори за това, което се случва у нас. Уведомихме САЩ, че сме спрели и договорката с "Уестингхаус", защото по същия начин нямахме пари. Това е един голям пробив в американската дипломация", допълни още Борисов по темата с изтеклите данни в "Уикилийск". 

 

"Факт е, че са уведомени и разговаряме по същия начин и с нашите партньори от ЕС", поясни Бойко Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама