Големи български музиканти пред публиката на „Варненско лято“

13:00, 06 юли 16 / Култура 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За един от най-блестящите български пианисти - Людмил Ангелов, може да се каже безусловно, че е артист на света. Роден във Варна, той ни радва често със своето виртуозно изкуство. Този път за фестивалната публика на „Варненско лято“ той е подготвил уникален проект - „Людмил Ангелов и солисти на „Концертгебау“ - Амстердам“, който ще бъде представен на 7 юли от 19 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“.

Солистите от Кралския „Концертгебау оркестър“ са Веселин Пантелеев-Ешкенази (на снимката) - цигулка, Хенк Рубин - цигулка и виола, и Фред Еделен - виолончело. Четиримата музиканти ще изпълнят творби от Волфганг Амадеус Моцарт - Соната за пиано и цигулка в сол мажор, Лудвиг ван Бетовен - Вариации за пиано, цигулка и виолончело в ми-бемол мажор, Дмитрий Шостакович (Л. Атовмян) - Пет пиеси за две цигулки и пиано, и Йоханес Брамс - Клавирен квартет в сол минор опус 25.

Людмил Ангелов, лауреат на най-престижните международни клавирни конкурси, днес е популярен в цяла Европа, в САЩ, Южна Америка, Хонг Конг, Корея, Тайван. Изнася рецитали и е солист на най-реномираните оркестри по света. През сезон 1987 - 1988 г. Людмил Ангелов представя събраните творби на Шопен за пиано в цикъл от дванадесет рецитала, за което получава отличието „Млад музикант на годината“ в България. Участва и в някои от най-значимите Шопенови фестивали. През 1999 г. изпълнява с огромен успех интеграла с музика на Шопен в Мадрид и други градове в Испания, а записите с негови изпълнения му носят едно от най-големите отличия - „Grand Prix du Disque Chopin“, на международния Шопенов институт във Варшава. Живее между Испания, където е основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо, и България, където е създател на фестивала „Пиано Екстраваганца“. През 2006 г. осъществява заедно с цигуларя Веско Ешкенази интегралното изпълнение на Моцартовите сонати за пиано и цигулка в Хихон, Толедо и Мадрид.

Веско Ешкенази е брилянтен цигулар - отбелязва един от най-разпространeните ежедневници в Кралство Холандия De Telegraaf след интерпретацията му на Първия цигулков концерт от Карол Шимановски с Кралския „Концертгебау оркестър“ в Амстердам. Ешкенази е негов концертмайстор от началото на сезон 1999 - 2000 г. Артистичният му път е белязан от блестящи концерти и перфектни записи, от многобройни пътувания по света. През сезона 2010 - 2011 г. той представя с огромен успех цикъл от четири камерни концерта в зала „България“ в партньорство с пианистите Людмил Ангелов, Георги Черкин и Виктория Василенко, за което получава отличието „Музикант на годината“. От лятото на 2000 г. свири на цигулка „Гуарнери дел Джезу“ oт 1738 г., собственост на анонимен спонсор.

Хенк Рубин е в състава на „Концертгебау“ от 1984 г., а от 1989 г. е водач на цигулкова група. Изявява се и като солист, и като камерен изпълнител, участва в записи на много компактдискове. За своите постижения е удостоен с най-високата награда - Prix d’excellence на Холандия. Свири на цигулка „Гуарнери дел Джезу“ от 1736 г., предоставена му от Холандския национален фонд за музикални инструменти.

Американският виолончелист Фред Еделен израства със записите на баща си, сред много партитури и с пианото, на което започва да свири на 6 години. На 10 години е, когато чува запис на Жаклин дю Пре, една от най-великите изпълнителки на виолончело, и решава, че този инструмент ще е неговият. Учи в Блумингтън и Хага със стипендия „Фулбрайт“ при знаменити музиканти - Янош Щаркер, Гари Хофман и Рихте ван дер Меер. Свири в симфоничните оркестри на Сан Антонио и на Хюстън. През август 2003 г. е назначен за помощник-главен челист в „Концертгебау“. Той и съпругата му Кристина създават дуо „Еделен“. Преди десет години стават инициатори на цикъл камерни концерти в Музея за изящни изкуства в Хюстън и оттогава редовно свирят на тази сцена. Свири на бароково виолончело от 1680 г. (лютиерът е неизвестен) и на съвременен инструмент, изработен в град Миркур през 1880 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама