Повишена заболеваемост от болести на дихателната система сред децата в Мартен, отчита РЗИ - Русе

13:14, 06 юли 16 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В структурата на болестността и заболеваемостта при децата и младежите до 17 г. в гр. Мартен за 2015 г., водещи са болестите на дихателната система. Отчита се, и че тези заболявания са съществен дял от общата заболеваемост в града, както и че данните са сравнително по-високи от наличните за Община Русе през изминали години. Тази информация изнесоха специалисти от Регионална здравна инспекция - Русе, по време на поредна среща между институции, граждани и бизнес, на която бяха обсъдени екологичните проблеми в района на гр. Мартен и КТМ. 

Домакин бе Областна администрация - Русе, в лицето на зам.-областния управител Станимир Станчев. 

От данните става ясно, че заболяванията на дихателната система на децата в гр. Мартен съставляват 54.46% от всички регистрирани, следват болестите на храносмилателната система - 20.1%, и инфекциозните и паразитни заболявания - 6.45%. Минимални проявления са имали кожните заболявания, болестите на окото, травмите и отравянията. 

Специалистите обаче отчитат, че подобна статистика все още не е изготвена за Община Русе, затова могат да бъдат правени приблизителни сравнения с отминали години. При сравнението се вижда, че през 2014 г. делът заболеваемост на дихателната система е 32.5% за гр. Мартен, и 29.2% за Община Русе. Подобни са и данните за 2013 г., а през 2012 и 2011 Русе дори води по този показател. Бе отчетено, че същата структура на данните е налице и по отношение на цялото население в Община Русе, но велечината в гр. Мартен е завишена както по отношение на цялото население, така и спрямо децата и младежите до 17 г.

От РЗИ - Русе коментираха, че на този етап не могат да са категорични каква точно е причината за тези данни, тъй като заболеваемостта винаги е сложна съвкупност от множество фактори. Преди това РИОСВ трябва да установи с точност какви са замърсителите, техните количества и източници, за да може да се изготви точен анализ. 

Единственото конструктивно предложение този път дойде в друга посока, от началника на ОУ "ПБЗН" комисар Димитър Павлов, който предложи да бъде възстановена противопожарната команда, която е действала на територията на гр. Мартен и КТМ, което е възможно да се осъществи в сътрудничество между всички компании, действащи в района. 

Следващата подобна среща ще се състои през септември, стана ясно в края на заседанието. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама