60% от обвинителите искат пряк избор на главен прокурор

13:45, 06 юли 16 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пряк избор на главния прокурор искат 58% от прокурорите , а 64% смятат, че отделни дребни неща в държавното обвинение се променят, но все още липсват по-значими реформи. Също така 60,9% смятат, че трябва да се направи преструктуриране на прокуратурата с цел намаляване прекомерната централизация.

Това става ясно от изследване на социологическата агенция Глобал Метрикс направено в периода май-юни 2016 г. по поръчка на Българския институт за правни инициативи. 

Изследването обхваща 606 магистрати в 85 съдилища и прокуратури, които дават своите мнения за реформите в съдебната система и първият законопроект на Закона за съдебната власт включващ втория пакет изменения. Резултатите бяха представени на специална пресконференция, на която присъстваха представители на правосъдното министерство, Висшия съдебен съвет, Съюзът на съдиите в България, експерти, преподавалите по право, а също и бившият министър на правосъдието Христо Иванов.

Точно Иванов припомни, че в Стратегията за съдебна реформа е залегнало всяка година да се прави подобно проучване сред магистратите от ВСС по важни въпроси и теми от съдебната система.  "Ако ВСС все пак започне да изпълнява тази своя задача мисля че качеството на дебата, усешането, че знаем по какво има консенсус и кои са спорните въпроси", коментира той.

Голяма е разликата между магистратите дали Главният прокурор трябва да се отчита пред Народното събрание - предложението среща подкрепата на 17,2% от прокурорите и 44,2% от съдиите. Обвинителите обаче смятат, че трябва да се създаде механизъм за носене на отговорност на Обвинител номер 1 на държавата -  33,3%. Изследването сочи още, че над две трети от магистратите смятат, че промените в съдебната система през последните две години са с малък обхват и все още липсват осезаеми резултати. Едва 8-9% са на мнение, че системата се променя към по-добро и измененията са значими. Колко ключови проблеми излиза атестирането на магистратите, механизмите за израстване в йерархията, външният натиск, на който е изложена системата, некачествен законодателен процес и използването на дисциплинарните наказания като средство за тенденциозни санкции.

Проучването показва още сериозна разлика в мнението на прокурорите затова дали Механизмът за сътрудничество за проверка на България трябва да бъде прекратен. През 2014 г. тази теза е подкрепена от 20,8% от анкетираните прокурори, а през 2016 те са вече 55,1%. Според специалистите резултатите са повлияни от мнението на ръководството на държавното обвинение, а също така и с встъпването в длъжност на Сотир Цацаров като главен прокурор. Също така 20,5% от прокурорите смятат, че в съдебната система израстват хора с най-добрите качества, а 52,3% по-скоро не са съгласни, че най-добрите биват повишавани.

Средно по 7 проблема посочва всеки втори магистрат, показва още изследването, като част от тях са прекалено голямата натовареност, прекомерния медиен натиск, липса на ясни механизми за израстване в йерархията, формализирания процес, политическото влияние и др.

Симптоматичен е отговорът на въпроса даден от попитаните магистрати - дали са им известни случаи, при които са давани устни инструкции от висшестоящ магистрат за изхода на определени дела - 34,8% от прокурорите отговорят положително, а от съдиите 29,9%.

Отрицателно е мнението на магистратите за Етичната комисия на ВСС - според 49% от съдиите тя действа избирателно, като инструмент за саморазправа, като 41% от тях смятат, че по този начин комисията създава предпоставки за натиск над съдебната система. Приблизително 29% от прокурорите дават същия отговор. Голям процент, средно 50% от попитаните смятат и че новите функции на Инспектората към ВСС ще създадат предпоставки за натиск върху съдебната система.

Важно е и заключението от отговора на въпроса дали трябва магистратите да се обединяват и да изразяват обща позиция по актуални въпроси от дневния ред на съдебната система - 52,8% от прокурорите са категорични, че трябва, а от съдиите 54,3%. Отговор "по скоро да" отговарят приблизително 41% от магистратите. Също така 64% от прокурорите и 69,7% от съдиите смятат, че по важни въпроси за съдебната система трябва да се провежда национално гласуване на общите събрания на съдиите и прокурорите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама