Оттеглиха почетния консул на Казахстан в Пловдив, сочен за адвокат на олигарсите

13:46, 06 юли 16 25 4596 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерският съвет оттегли даденото съгласие Тихомир Трендафилов да изпълнява функциите на почетно консулско длъжностно лице на Казахстан в България, с консулски окръг, обхващащ територията на областите Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково, Кърджали, Стара Загора, Пловдив, Смолян и Пазарджик. Трендафилов заемаше тази длъжност от 19 март 2010 г.

Решението е взето след уведомление от казахстанската страна за прекратяване на правомощията му във връзка с изтичане на срока на действие на консулския му патент. Според санкцията на министерския съвет на Тодоров ще му бъдат отнети дипломатическите номера на автомобилите му, които пазят от санкции при нарушение на правилата на пътя.

По публикацията на Snews.bg още при откриването на консулството в Пловдив ръководителят на дипломатическата мисия на Република Казахстан в България Темиртай Избастин не е бил доволен от избора на Трендафилов, който в медиите е сочен като адвокат и съдружник на редица олигарси в България.  Още на откриващата церемония имаше гаф, защото тогавашният кмет на Пловдив Славчо Атанасов не беше поканен на събитието, за което пристигна лично Бойко Борисов.

Преди години стана ясно, че името на фирмата "Рила Спорт", в чиято управата е бил участник Трендафилов, попадна в списъка на дарителите на гориво за пловдивската полиция. Според "Дневник" "Рила Спорт" е фирмата, която искаше да строи мистериозния проект за ски курорт"Супер Паничище". Трендафилов е съдружник и в единия от голф проектите на "Балканстрой" АД, Разлог. Фирмата му "ТИТ Тихомир Трендафилов" притежава процент от "Лайтхаус голф ризорт".

 Тихомир Трендафилов  е участвал и в управлението на Сдружение "Национален борд по туризъм" заедно с пловдивския бизнесмен Георги Гергов, собственикът на "Химимпорт" Марин Митев, рекламният и медиен консултант Красимир Гергов, бившият член на съвета на директорите на "Слънчев бряг" и собственик на хотели Младен Мутафчийски, братът на бившия финансови министър Милен Велчев- Георги Велчев и издателят Мартин Захариев.

Проверка на Пловдив Topnovini.bg в търговския регистър показва, че Трендафилов  е и в съвета на директорите на фирмите Финта, Варна-Про, Бояна хил, Аста Ризорт, Роза България и редица други. Съсобственик е и на във винарска изба "Старосел" край Пловдив.

Името на Трендафилов стана известно покрай сделката за "Булгартабак" от 2002-2003 година. Тогава той е бил представител на един от загубилите кандидати – консорциум "Росбулгартабак".

Според съобщение на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол чужда фирма чрез адвокат Тихомир Трендафилов беше купила документи за конкурса за продажбата на 100% от капитала на "ВМЗ" ЕАД преди оръжейницата да бъде сложена в забранителния списък.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама