МРРБ разпореди проверка на проекта за изсичане на близо 100 чинара в Силистра

13:47, 06 юли 16 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) разпореди проверка на спорния проект, предвиждащ отсичането на близо 100 чинара в Силистра с евросредства, съобщи dnevnik.bg.

Причината за реакцията на МРРБ е публикацията на медията за проекта, породил силно гражданско недоволство. Ведомството е управляващият орган за оперативната програма - "Региони в растеж", по която е одобрен проектът.

Министерството е изискало от община Силистра да извърши пълна проверка относно подготовката и изпълнението на инвестиционния проект за обновяване на градска среда – улица "Симеон Велики" и площад "Албена".

Проверката трябва да установи спазен ли е законът при съгласуване и одобряване на инвестиционния проект.

От ведомството ще установяват и дали въпросният одобрен проект в конкурса е бил най-добрият сред кандидатите според изискванията на управляващия орган.

Според разследването на dnevnik.bg, при конкурса за проект на второ място е останал по-щадящ проект, който предвижда запазването на дърветата. В него са заложени ландшафтни техники, с които корените им да не пречат на тротоарите.

Избраният проект пък предвижда дърветата да бъдат заменени с паркоместа, а като компенсация на мястото на дърветата да бъдат посадени тройно повече храсти. Чинарите ще бъдат отсечени, въпреки че са здрави и има алтернативни проекти, които предвиждат запазването им.

Основните мотиви на Общината и кмета за премахването са, че корените и клоните пречат и са опасни за живущите в близост. Вече има гласувано решение на Общинския съвет, което дава зелена светлина за изпълняване на проекта. Има и внесена жалба срещу него в съда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама