Съдът отхвърли поредна жалба срещу датата на фалита на КТБ

13:55, 06 юли 16 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният касационен съд (ВКС) остави без отговор жалби на акционерите в КТБ срещу датата на обявения фалит на банката 6 ноември 2014.

Това става ясно от определение на съда, публикувано на интернет страницата на ВКС. Според акционерите точният ден е 20 юни.

Според върховните магистрати подадената чрез изпълнителните директори на КТБ и чрез мажоритарния акционер "Бромак" жалба срещу решението на Софийски градски съд е недопустима, тъй като те според Закона за банковата несъстоятелност нямат представителна власт по отношение на банката. 

За недопустими са счетени и подадените от акционерите жалби срещу решението на СГС, тъй като те нямат право да обжалват решенията, постановявани в производството по банкова несъстоятелност. По същите съображения недопустими са и жалбите им срещу частта от решението на Софийския апелативен съд за определяне на началната дата на неплатежоспособността на банката.

В началото на годината ВКС се обърна към Конституционния съд с искане да обяви за противоконституционни законовите разпоредби, според които акционерите на банка, обявена в несъстоятелност, нямат право да оспорват началната дата на неплатежоспособността й. Искането на ВКС обаче бе отхвърлено от конституционните съдии, припомня „Дневник.

Акционерите имат възможност да обжалват датата на несъстоятелността пред друг състав на ВКС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама