Докладът "Чилкот": Нахлуването на Великобритания в Ирак - прибързано и неадекватно

14:04, 06 юли 16 / Свят 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Плановете на Великобртиания да нахлуе в Ирак и да поеме управлението на окупацията в азиатската страна след инвазията от 2003 г.  са били прибързани и „напълно неадекватни“, заяви в сряда пенсионираният държавен служител сър Джон Чилкот при представянето на доклада си за войната в Ирак, съобщи АФП, цитирана от „Фигаро“.

„Въпреки изричните предупреждения, последствията от нахлуването са били подценявани. Планирането и подготовката за Ирак след Саддам Хюсеин са били напълно неадекватни“, подчерта Чилкот.

"Стигнахме до извода, че Обединеното кралство е решило да се присъедини към нахлуването в Ирак преди да проучи всички мирни алтернативи за разоръжаване. В този момент военните действия са били неизбежни", добави той.

„Британските планове за управление на окупацията след войната в Ирак са били „напълно неадекватни“, заяви той.

Според документа, изготвен от пенсионираният държавен служител бившият премиер Тони Блеър е обещал на тогавашния президент на САЩ Джордж Буш да го следва в Ирак „каквото и да се случи“.

В доклада на комисията „Чилкот“ се посочва още, че в имейл, изпратен на 28 юли 2002 г. британският министър-председател от Лейбъристката партия Тони Блеър е уверил Буш, че ще бъде с него без значение какво ще се случи.

В документа остро е критикуван кабинетът на Блеър, че не е успял да постигне обявените си цели и че силно е подценил последиците от конфликта за Ирак.

"Днес е очевидно, че политиката към Ирак е била основана на погрешна разузнавателна информация и оценки. Те не са били поставени под съзнание, макар че е трябвало“, изтъкна още сър Джон Чилкот.

Докладът освен това заключава, че не е била изцяло налице законова база за започване на военните действия поради липсата на втора резолюция на Съвета за сигуронст на ООН.

В отговор на критиките от доклада на сър Джон Чилкот бившият британски премиер Тони Блеър заяви, че е „действал добросъвестно и в интерес на страната“. 

Документът излезе седем години след края на войната в Ирак.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама